A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Washington nekimegy a Facebooknak az adatkezelési botrányok miatt

Washington beperli a Facebookot, amiért az a felhasználók tudta nélkül osztotta meg azok személyes adatait a Cambridge Analytica nevű politikai elemző és tanácsadó céggel.
Beperelte a Facebookot szerdán Washington DC főügyésze, Karl Racine, miután a Facebook lehetővé tette a Cambridge Analytica cégnek, hogy szabadon hozzáférhessen az amerikai fővárosban lakó felhasználók adataihoz.

Ez egyébként az első eset, hogy az adatkezelési botránnyal kapcsolatosan a techóriásnak jogi következményekkel kell szembenéznie.

Mint ismert, a londoni székhelyű tanácsadó cég 87 millió Facebook-felhasználó adataihoz fért hozzá jogtalanul azzal a céllal, hogy ezen adatmennyiség felhasználásával képet alkosson a választók politikai beállítottságáról, majd személyre szabott üzenetekkel próbálja befolyásolni őket például a Brexit-kampány idején és az amerikai elnökválasztáskor.

A főügyész szerint Washingtonban 340 000 ember lehet érintett.
AZ A CÉLUNK, HOGY FELELŐSSÉGRE VONJUK A FACEBOOKOT, AMIÉRT VISSZAÉLT TÖBB TÍZMILLIÓ FELHASZNÁLÓ SZEMÉLYES ADATAIVAL. BÍZUNK ABBAN, HOGY EZ A PER MAJD MEGÉRTETI A FACEBOOKKAL, HOGY AZ ADATOKKAL ÓVATOSABBAN KELL BÁNNI.”
A techóriás is reagált, mint írták, felülvizsgálják a benyújtott a keresetet, és elkötelezettek az együttműködés iránt. Ha a pert elveszti a Facebook, 1,7 milliárd dolláros büntetésre számíthat, ami átszámítva 447 milliárd forint.

Forrás: 888.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések