A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Visszaerősödhet az autópiac a lízingszövetség szerint

Az autópiac visszaerősödésére számít a Magyar Lízingszövetség az elmúlt hónapok visszaesését követően.
A társaság keddi közleménye az új nemzetközi fogyasztásmérési tanúsítvány (WLTP - Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) bevezetésével magyarázza, hogy Európa-szerte lényegesen kevesebb új autót adtak el. Sok modell ugyanis nem rendelkezik WLTP-bizonyítvánnyal, enélkül viszont nem állhatnak forgalomba - tették hozzá. Megjegyezték, hogy a visszaesés Magyarországon 4 százalékos volt szeptember és november vége között, az EU-országokban pedig szeptemberben elérte a 23 százalékot az idei első 8 hónap 6 százalékos bővülését követően. 

A közlemény idézi a Magyar Lízingszövetség elnökét, aki szerint az autógyártók késnek az WLTP-bizonyítványok beszerzésével, de ezek megérkezése után a piac visszaerősödhet. Tóth Zoltán hozzátette, hogy a megtorpanás a magyar lízingpiacot is visszaveti, hiszen belföldön 10 új autóból 4 lízingkonstrukció segítségével kerül a új tulajdonosokhoz. A szervezet vezetője kiemelte, hogy egy esetleges kamatemelés miatt egyre népszerűbbek a fix kamatozású lízingkonstrukciók, hiszen ezeknél a havi lízingdíj nem változik. 

Az új autók vásárlását az idei első kilenc hónapjában 180 milliárd forinttal finanszírozták lízingcégek, az összeget további 58 milliárd flottafinanszírozás egészít ki. A magánszemélyek 43 milliárd forintos részesedése 53 százalékos bővülést jelent éves összehasonlításban - olvasható a közleményben.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések