Hirdessen itt

Vegyes adatok az amerikai feldolgozóipar novemberi teljesítményéről

Eltérően értékelte az amerikai feldolgozóipar novemberi teljesítményét két intézet hétfőn.
Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) novemberre 59,3 pontra erősödött az októberi 57,7 pontról. Szakértők romló mutatóra, 57,5 pontra számítottak.

Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén hétfőn ismertette az amerikai feldolgozóipar novemberi BMI-adatai. A Markit beszerzésimenedzser-indexének értéke romlott, az októberi 55,7 pontról 55,3 pontra. Szakértők kevésbé gyengülő mutatót, 55,4 pontot vártak októberre.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását tükrözi. 

Az ISM felmérésében az alindexek közül a termelés BMI-mutatója 0,7 ponttal 60,6 pontra, az új megrendeléseké 4,7 ponttal 62,1 pontra, a foglalkoztatottságé 1,6 ponttal 58,4 pontra, a készleteké pedig 2,2 ponttal 52,9 pontra emelkedett, miközben az új exportmegrendelések almutatója 52,2 ponton stagnált novemberben. 

Az ISM novemberi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe már a 27. egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést elválasztó 50 pont felett.

A feldolgozóipar az amerikai hazai össztermék 12 százalékát állítja elő.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések