A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Üdvözölték a magyar-székely összetartozás napjáról alkotott törvényt

Közleményben üdvözölte szerdán Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke és Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere, hogy a magyar Országgyűlés a magyar-székely összetartozás napjává nyilvánította október 16-át.
A háromszéki elöljárók szerint az agyagfalvi nemzetgyűlés kezdetének dátuma egy olyan emlékezetes történelmi pillanat, amely a magyar nemzet egységét, a megkérdőjelezhetetlen nemzeti összetartozást igazolja. 

"Az 1848. október 16-18-án Agyagfalván megtartott székely nagygyűlésen mondta ki a mintegy 60 000 egybegyűlt, hogy kiállnak a magyar kormány mellett. Az agyagfalvi gyűlés jelentette tehát a székely népfelkelés kezdetét, a székelység csatlakozását az 1848-49-es szabadságharchoz" - idézték fel.

Értelmezésük szerint az Országgyűlés tagjai azt mondták ki, hogy az országhatárok ugyan elválasztanak, de a székelyek és magyarok nemzeti ügyei közösek. "Mindannyian ugyanazt akarjuk: jobban élni szülőföldünkön. Nekünk a szülőföld Székelyföld, itt vagyunk otthon, és itt építünk jövőt. Elégtétellel tölt el, hogy ez irányú törekvéseinket egy erős magyar állam támogatja, szóval és cselekedettel is mellettünk áll, megerősítve bennünket mindennapi küzdelmeinkben" - fogalmazott Tamás Sándor és Antal Árpád a közös közleményben.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések