A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Erős kezdés várható Európában

Erősen pozitív kezdésre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon a kedden elért, egy százalék feletti nyereségek után.
A határidős indexjegyzések alapján a főbb indexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi egy százalékot megközelítő erősödéssel kezdheti a szerdai kereskedést. 

Kedden nagy, másfél százalék közeli nyereséggel zártak a főbb európai tőzsdék. Londonban 1,27 százalékkal fejezte be a kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,49 százalék, a párizsi CAC-40 pedig 1,35 százalék nyereséggel zárt. Madridban 0,87 százalék, Milánóban 0,98 százalék volt az indexnyereség záráskor. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 1,49 és 1,53 százalékkal erősödtek szerdán, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,27 százalékkal emelkedett.

A keddi árfolyam-erősödés az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek enyhülésére utaló jeleknek volt tulajdonítható. Donald Trump amerikai elnök kedden Twitter üzenetben jelezte, hogy "gyümölcsöző tárgyalások vannak folyamatban Kínával", és hamarosan "fontos bejelentésekre" lehet számítani. Médiaértesülések szerint Kína kész 15 százalékra csökkenteni az amerikai autókra kivetett importvámot a jelenlegi 40 százalékról. 

A kereskedelmi kilátások javulása elsősorban a kínai keresletnek erősen kitett nyersanyagipari ágazatnak kedvezett, amelynek mutatója három és fél százalék nyereséget ért el. Az Antofagasta, Anglo American és a Rio Tinto bányavállalatok részvénye több mint három százalékkal erősödött. 

Az olajár emelkedett szerdán, az európai piacok nyitása előtt másfél órával a Brent 1,26 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 60,96 dolláron, a WTI 0,69 százalékkal 52,31 dollárra emelkedett. A piac a múlt héten az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők között létrejött napi 1,3 millió hordós termeléscsökkentési megállapodástól a világpiaci kereslet-kínálati egyensúly helyreállítását reméli.

Az eurót 0,05 százalékkal jegyzik erősebben 1,1323 dolláron, az arany ára változatlan, unciánként 1248,30 dollár.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések