Hirdessen itt

Szijjártó: a V4 támogathatja Tunéziát a határvédelem fejlesztésében

A visegrádi országok előkészítenek egy programot Tunézia támogatására a határvédelem fejlesztésével kapcsolatban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Prágában az MTI-nek.
A tárcavezető kifejtette: telefonon egyeztetett tunéziai kollégájával, Hemaisz Dzsimanuival, miután csütörtökön a visegrádi (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) külügyminiszterekkel megállapodtak abban, hogy a líbiai V4-es fejlesztési támogatást követően előkészítenek egy újabb olyan támogatási programot, amelyben észak-afrikai országoknak nyújtanának segítséget a határvédelmi képességeik fejlesztése érdekében, hogy ezek az országok meg tudják védeni a saját határaikat a migrációs hullámoktól és ne váljanak se tranzit-, se kibocsátó országaivá a migrációs folyamatoknak.

Közölte: két országot vizsgálnak ebben a körben, az együttműködési lehetőségeket Marokkóval és Tunéziával. Ezek az országok már eddig is sokat tettek azért, hogy megőrizzék a stabilitásukat és ezáltal segítik Európa biztonságának fenntartását - mutatott rá.

A külügyminiszter hangsúlyozta: "nem túlzás, hogy Európa biztonsága Észak-Afrikában kezdődik", hiszen Európa biztonsága szempontjából kulcsfontosságú, hogy meggátolják újabb migrációs hullámok kiindulását ebből a térségből. Ebben Tunézia eddig nagyon megbízható partner volt - magyarázta.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések