A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Politikusok búcsúztak a washingtoni kongresszusban felravatalozott George H. Bush néhai elnöktől

Politikusok búcsúztak hétfőn a washingtoni kongresszus kupolatermében (Rotunda) hétfőn este felravatalozott George H. Bush néhai elnöktől.
George H. Bush nemzeti lobogóval letakart koporsója alkonyatkor, különgépen érkezett Texasból az amerikai főváros mellett lévő Andrews légitámaszpontra. A texasi Houstonból a fia, George W. Bush volt elnök és felesége, valamint a néhai elnök több gyermeke és unokája kísérte a koporsót, amelyet Houstonban katonai tiszteletadással búcsúztattak, az Andrews légitámaszponton pedig katonai tiszteletadással, 21 ágyúlövéssel fogadtak. A támaszponton a népes Bush család többi tagja is csatlakozott a gyászoló családtagokhoz. Jelen volt a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) küldöttsége is. Idősebb Bush ugyanis 1976-tól egy éven keresztül a CIA igazgatója volt, és többször is úgy nyilatkozott, hogy a legjobban ott szeretett dolgozni. 

Az amerikai sajtó részletesen foglalkozott azzal, hogy a repülőgépen a kíséretben jelen volt Sully, a néhai elnök segítségre külön kiképzett labrador is. A közösségi sajtóban rendkívüli teret kapott a Bush család szóvivője által készített fotó, amelyen a kutya - még Houstonban - a koporsó előtt kuporog. "A küldetés teljesítve" - írta a szóvivő a kép mellé. 

A Capitolium (a kongresszus épülete) előtt szintén 21 ágyúlövéssel tisztelegtek a néhai elnök előtt. Az eseményről tudósító újságírók mindegyike megjegyezte, hogy George W. Bush alig tudta visszatartani a könnyeit. 

A búcsúztatási ceremónián a törvényhozók és a legfelsőbb bíróság tagjai mellett részt vettek a néhai elnök volt kormányzatának egyes tagjai, köztük például James Baker volt külügyminiszter, az elhunyt egyik legjobb barátja, Dick Cheney, idősebb Bush kormányzatának védelmi minisztere, valamint az amerikai politikai élet jelentős személyiségei is. 

George H. W. Busht Patrick Conroy tiszteletes, a képviselőház káplánja búcsúztatta, majd Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője, Paul Ryan republikánus házelnök és Mike Pence alelnök mondott beszédet.

McConnell kiemelte, hogy a néhai elnök évtizedeken keresztül "biztos kézzel tartotta az irányt" az amerikaiak számára, először - a második világháborúban - pilótaként, majd kongresszusi politikusként, nagykövetként, CIA-igazgatóként, az Egyesült Államok alelnökeként, végül elnökeként. "És mindezt szerényen, kedvességgel telve tette" - szögezte le McConnell szenátor. 

Paul Ryan házelnök "nagyszerű vezetőnek" és "jó embernek" nevezte George H. W. Busht, aki szerinte megtestesítette az amerikai nemzet legjobb tulajdonságait. Hangsúlyozta az elnök "szokatlan szerénységét". Mint fogalmazott: "olyan végtelen szerénységgel járult hozzá a szabadság ügyéhez, amely nemzedékeken keresztül zengeni fog". 

Mike Pence alelnök az elhunyt szerénységét és hazafiasságát emelte ki, és személyes emlékeket idézett fel. Egyúttal a kormányzat nevében is búcsúzott Bush elnöktől. 

Donald Trump jelenlegi elnök és felesége jelen lesz Bush szerdai búcsúztatásán a washingtoni katedrálisban, a Bush családdal pedig külön, négyszemközt is találkozik. George H. W. Bush kifejezett kérése volt, hogy temetésén legyen jelen Donald Trump is. 

A kongresszus kupolatermében felravatalozott volt elnök előtt hétfő estétől szerda reggelig róhatják le kegyeletüket tisztelői. Szerdán a washingtoni katedrálisban lesz a búcsúztatás, majd George H.W. Bush koporsóját Houstonban, a róla elnevezett elnöki könyvtár épületében helyezik örök nyugalomra a felesége és kislánya mellett. 

A szerdai napot Donald Trump nemzeti gyásznappá nyilvánította. Ezen a napon a kormányzati és szövetségi hivatalok is zárva lesznek.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések