Hirdessen itt

PM: az államháztartás hiánya 1842,4 milliárd forint volt az első tizenegy hónapban

Az első tizenegy hónapban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1842,4 milliárd forint volt; a 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti, GDP-arányos államháztartási hiánycél tartható - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) pénteken az MTI-vel.

A központi költségvetés 11 havi hiánya 1856,1 milliárd forintot tett ki. Az elkülönített állami pénzalapok 39,8 milliárd forintos többletet értek el, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 26,1 milliárd forint deficittel zártak. Idén novemberben a központi alrendszer hiánya 164,3 milliárd forint volt.

A PM megismételte, a várhatóan jóval négy százalék felett alakuló gazdasági növekedés mellett a 2,4 százalékos uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycél tartható.

Az első tíz hónapot 1678 milliárd forint hiánnyal zárta az államháztartás, tavaly januártól november végéig 1667 milliárd forint volt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének hiánya.

Novemberben jelentős, 102,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett, így már 574,6 milliárd forintra emelkedtek a Brüsszeltől Magyarországnak megtérített összegek - írták. Ezzel párhuzamosan a költségvetés eddig 1737,4 milliárd forintot fizetett ki a kedvezményezettek részére.

Jelezték: 2018 január elejétől november végéig általános forgalmi adóból 343,6 milliárd, személyi jövedelemadóból 235,4 milliárd, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 247,3 milliárd, míg jövedéki adóból 81,3 milliárd forinttal több bevétel folyt be, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Kiemelték: A gazdaság teljesítménye az elmúlt év után idén is lehetővé tette nyugdíjprémium kifizetését több mint 2,5 millió nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőnek, ami 41,2 milliárd forint kiadást jelentett. Emellett folytatódott a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (mint például a közúthálózat felújítása, illetve a Modern Városok Program) finanszírozása.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések