Hirdessen itt

Oroszország több mint 300 harckocsit állomásoztak az ukrán határnál

Petro Porosenko ukrán elnök szavai szerint Oroszország több mint 300 harckocsit állomásoztat az ukrán határtól 18 kilométerre lévő egyik katonai bázisán, ezen felül part menti tüzérségi fegyvereket, köztük rakétarendszereket állított fel a Kercsi-szorosnál.
Erről ez ukrán államfő a kelet-ukrajnai Dnyipro városában tett látogatásakor beszélt hétfőn egyetemi tanárokkal és diákokkal találkozva, és indokolva nekik a hadiállapot - a rendkívüli állapot egy formájának - bevezetését Ukrajna tíz megyéjében.

Az ukrán határ közelében orosz területen állomásoztatott harckocsikról bizonyítékként műholdfelvételt mutatott az államfő. Értetlenségének adott hangot közben, hogy miért kellett Oroszországnak több mint 300 harckocsit összevonnia egyetlen bázison, ráadásul közvetlenül az ukrán határnál. Hozzátette, hogy nemcsak harckocsikat, hanem lövedékeket is szállítottak oda, és katonákat is állomásoztatnak a bázison. "Mégis mit kellett volna tennem?" - tette el végül a kérdést utalva a hadiállapot bevezetésének szükségességére.  

Leszögezte: teljes körű információkkal rendelkezik arról, hogy Oroszország erőket összpontosított az ukrán-orosz határhoz, az Azovi-tengeren és a Kercsi-szoroshoz. 

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.   

Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet - ráadásul nemzetközi vizeken a már Odessza felé visszafordult hajóikra - megsértve ezzel az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros közös használatáról szóló kétoldalú megállapodást is. Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást Moszkva engedélyhez köti. Orosz állítás szerint az ukrán hajók vették elsőként célba az orosz parti őrség járműveit. 

Kijev az incidenst fegyveres agressziónak minősítette, és Ukrajna tíz megyéjében 30 napra - december 26-ig - hadiállapotot vezettek be, ami a rendkívüli állapot egy formája.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések