A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Októberben 6,4 százalékkal nőtt a csehországi kiskereskedelmi forgalom

Októberben éves szinten 6,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban. Szeptemberben ez a mutató 1,5 százalék volt - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) csütörtökön Prágában.
Az idei októberben egy munkanappal több volt mint tavaly, ezért a naptári hatásoktól megtisztított növekedés 5,2 százalék.

Piaci elemzők szerint a csehek már októberben elkezdték a karácsonyi bevásárlásokat, s ez a kiskereskedelemben is megmutatkozik. Általános várakozás, hogy az idei karácsonyi kiadások magasabbak lesznek, mint tavaly.

Havi összehasonlításban az októberi kiskereskedelmi forgalom egy százalékkal volt magasabb, mint szeptemberben.

A legnagyobb mértékben már hagyományosan az internetes üzletek és a csomagküldő szolgáltatások forgalma emelkedett októberben, mégpedig 24,1 százalékkal. Több mint 20 százalékkal emelkedett a számítógépes technika, a háztartási műszaki berendezések és a sporteszközök eladása is. Szintén nőtt a ruházat és a lábbelik értékesítése, míg az élelmiszerek eladása mérsékelten csökkent.

A statisztikusok véleménye szerint a kiskereskedelmi forgalom folymatos növkedése következménye a jó gazdasági helyzetnek és a jövedelmek emelkedésének. Miután a cseh lakosság a helyzetet stabilnak ítéli meg, költekezési kedve is megnőtt. Ugyanakkor érezhető az is, hogy a csehek kisebb összegeket fordítanak a takarékosságra, mint korábban.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések