A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nullszaldós költségvetést hagyott jóvá a szlovák parlament 2019-re

Jóváhagyta szerdán a pozsonyi törvényhozás Szlovákia 2019. évi költségvetését. A büdzsé az ország történetének első nullszaldós költségvetése.
A 2019-es szlovák költségvetést 79 igen szavazattal, 63 nem ellenében hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi törvényhozás. A most elfogadott büdzsében nullára csökkentették a hiánycélt, azaz a dokumentum ambiciózusabb célokat vetít előre, mint a kormány által korábban jóváhagyott dokumentum, amely még 0,1 százalékos GDP-arányos hiánnyal számolt. Az 1993-ban önállósult Szlovákiának a mostani az első kiegyensúlyozott, vagyis nullszaldós költségvetése.

A dokumentum 2020-ra is nullszaldós költségvetést ígér, 2021-ben pedig már 0,2 százalékos GDP-arányos költségvetési többletet vetít előre.

A költségvetés 15,497 milliárd eurós bevétellel számol 2019-ben, ez némileg alacsonyabb összeg, mint amit az idei évre terveztek. 

A jövő évi büdzsét Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter reálisnak és "az elmúlt hét év legjobb költségvetésének" nevezte. Hangsúlyozta: meggyőződése, hogy a költségvetés olyan számokon és trendeken alapszik, amelyek lehetővé teszik, hogy 2020-ban ismét kiegyensúlyozott költségvetést fogadjanak el. Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök jelentős napnak nevezte a költségvetés elfogadásának napját. 

Az idei évi büdzsé tavaly decemberben elfogadott tervezete csak 2020-ban számolt kiegyensúlyozott költségvetés elfogadásával. A költségvetés célkitűzéseit a parlamenti ellenzék pártjai többnyire kétkedve fogadták, s voltak olyanok is, akik azt vetették a dokumentumot előterjesztő pénzügyminiszter szemére, hogy a büdzsé nem számol a jövővel, mert nem képez tartalékokat.

A költségvetés sarokszámainak kiszámításánál a szlovák gazdaság gyorsulásával, 4,5 százalékos jövő évi bővüléssel számoltak és azzal, hogy a munkanélküliségi arány tovább csökken, 2021-ig 6 százalékosra mérséklődik.

A 2018-as költségvetés a GDP-arányos államadósság folyamatos csökkenését feltételezi a következő évekre, a tervek alapján az adósság aránya az idei 48,7 százalékról jövőre 47,3 százalékra csökken, 2021-ben pedig 44,8 százalék körülire mérséklődik.

Az egyes minisztériumok közül a jövő évi büdzsé a belügyminisztériumnak, illetve a Munka, szociális és családügyi tárcának juttatja a legtöbb forrást, az előbbi 2,46, az utóbbi 2,3 milliárd euróból gazdálkodhat.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések