A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Novemberben mérséklődik az euróövezeti infláció

Novemberben a vártnál nagyobb mértékben mérséklődik az inflációs nyomás az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken kiadott előzetes becslése szerint.
Novemberben az előzetes adatok alapján a várt 2,1 százalék helyett 2,0 százalékra csökken az infláció az euróövezet 19 tagállamában az októberi 2,2 százalékos hat éves csúcsról. 

Az infláció legnagyobb hajtóereje, az energiaárak emelkedésének a mértéke novemberben évi 9,1 százalékra csökkent az októberi 10,7 százalékról. Az élelmiszerek és élvezeti cikkek áremelkedésének a mértéke is csökkent, évi 2,0 százalékra az előző havi 2,2 százalékról. A szolgáltatások árának emelkedése novemberben 1,3 százalék lehet az októberi 1,5 százalék után. A nem energiaipari termékek ára pedig az októberivel megegyező évi 0,4 százalékkal növekszik novemberben is. 

Az energia, élelmiszerek és élvezeti cikkek ára nélküli maginfláció novemberben 1,0 százalék lehet az előzetes adatok alapján az októberi 1,1 százalék után. Elemzők az októberivel megegyező maginflációt vártak novemberre is.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések