A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Németh Szilárd: erős honvédség nélkül nincs erős ország

Erős honvédség nélkül nincs erős ország, nincsenek biztonságban a magyar emberek - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, miután a parlament több honvédelmi témájú törvényről is szavazott.
Németh Szilárd hozzátette: a magyar emberek biztonságát, Magyarország területi integritását, hazánk békéjét leginkább a Magyar Honvédség garantálja.

Az államtitkár a parlamentben történt ellenzéki obstrukcióra utalva azt mondta, úgy tűnik, nem minden megválasztott parlamenti képviselő és képviselőcsoport szolgálja a magyar emberek biztonságát. Hozzátette, az ellenzéki képviselők a honvédelmi témájú törvényeket sem szavazták meg.

Németh Szilárd többször hangsúlyozta, a honvédelem nemzeti ügy kellene, hogy legyen. A honvédelmi tárca - mint megjegyezte - meg is tett mindent, a honvédelmet érintő jogszabályokról szóló hétpárti egyeztetésre hívták a pártok képviselőit, de az ellenzék részéről csak a Jobbik jelent meg. Később a parlamentben ellenzékiek "botrányt" próbáltak kelteni, kritizálták a jogszabályt, de módosító indítványt egyet sem nyújtottak be. A legutóbbi két parlamenti vitán pedig részt sem vettek - közölte az államtitkár, aki szerint az ellenzék egyértelműen bebizonyította, hogy a haza védelmében sem lehet rájuk számítani, "számukra a magyar emberek biztonsága nem jelent semmit".

Kitért arra: a világ egyre veszélyesebb, számos új kihívás van, például a hibrid hadviselés, erősödik a terrorizmus. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az ENSZ pedig olyan migrációbarát politikát próbál áterőltetni, amely Európa biztonságát veszélyezteti. Az, hogy ma Magyarország Európa és a világ egyik legbiztonságosabb országa, nagyban a magyar honvédeknek köszönhető - mondta az államtitkár.
Mint felidézte, még ősszel elkezdték módosítani azokat a jogszabályokat, amelyek legfontosabb célja, hogy segítsék egy erős, korszerű, ütőképes hadsereg megteremtését a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében. Ennek nyomán 37 500-ra emelték a honvédség betölthető létszámkeretét, ez 13 600-zal több a 2010-es engedélyezett létszámnál.

A keddi parlamenti döntések közül kiemelte, 2022. december 31-ig meghosszabbították azt a a lehetőséget, hogy a túlmunka szabadidőben és pénzben is megváltható legyen.

A szerdai honvédelmi tárgyú változtatások közül azt említette, hogy 50 évre emelték a hadkötelezettségre vonatkozó behívhatósági korhatárt. Megjegyezte, hogy ez a "Gyurcsány-Bajnai-korban" lett 40 év. Európában egyetlen országban sincs 40 éves hadkötelezettségi kor, mindenhol magasabb, Szlovéniában például 63 év, Romániában 55 év - tette hozzá az államtitkár.

Németh Szilárd szólt az újonnan rögzített honvédelmi veszélyhelyzetről is, amelyet elmondása szerint a biztonsági környezet megváltozása is indokolt. Ez - mint kiemelte - nem egy különleges jogrend, hanem békeidőben történő rendelkezésre állást jelent.

Mindemellett egy új jogszabályt is alkottak, amelyben bevezették a honvédelmi alkalmazottak kategóriáját. Ennek kapcsán azt is elmondta, hogy a honvédelmi alkalmazottak januártól 20 százalékos, majd 3-szor 5 százalékos, vagyis összesen 35 százalékos bérfejlesztésben részesülnek.

Németh Szilárd megjegyezte, az erős honvédséghez a költségvetés is biztosított. A jövő évi 513 milliárd forintos keret 86 milliárd forintos emelkedést jelent az idei bázisévhez képest.

Szólt arról is, hogy a honvédelem fejlesztésének már most több eredménye van. Példaként említette a kedden bemutatott, Magyarországon összeszerelt fegyvereket, valamint az eddig beszerzett repülőgépeket. Hozzátette, jövőre további egy A319-es Airbust és három szállítógépet szereznek be a honvédségnek.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések