Hirdessen itt

Nem képviselteti magát Szlovákia az ENSZ globális migrációs paktumát jóváhagyó marrákesi találkozón

Elutasítja a szlovák kormány az ENSZ globális migrációs egyezményét, és nem képviselteti magát az annak elfogadásáról döntő decemberi marrákesi konferencián - jelentette be Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a pozsonyi kormány szerdai ülése után.
A szlovák kormányfő elmondta: felkérte a külügyminisztériumot, hogy készítsen elő egy diplomáciai okmányt, amelyben a pozsonyi kormány leírja a migrációs egyezménnyel szembeni fenntartásait, s amelyet eljuttatnak a marrákesi konferencia szervezőinek. A szerdai kormányülésen az egyezményről elfogadott határozat rendelkezik azokról a lépésekről is, amelyeket Pozsonynak a paktum elfogadási folyamatából való kilépéshez meg kell tennie.

A pozsonyi törvényhozás a múlt héten nagy többséggel fogadta el az ENSZ migrációs egyezményét elutasító határozatát. Ebben felszólította a kormányt, hogy lépjen ki a migrációs csomag elfogadási folyamatából, és utasítsa el azt. A határozatban kimondták: az ENSZ migrációs egyezménye egy olyan ellentmondásos dokumentum, amely nincs összhangban Szlovákia jelenlegi biztonsági és migrációs politikájával.

A parlamenti határozat elfogadására reagálva a múlt héten benyújtotta lemondását Miroslav Lajcák külügyminiszter, aki többször is megvédte az ENSZ-egyezményt. Lajcák - aki szeptemberig az ENSZ-közgyűlés elnöki tisztét is betöltötte - már korábban jelezte: lemond, ha Szlovákia nem vesz részt a marrákesi találkozón. Ennek ellenére továbbra sem véglegesedett, hogy Lajcák valóban távozik-e tisztségéből, ugyanis Peter Pellegrini - aki szerette volna miniszterét maradásra bírni - felkérte Andrej Kiska államfőt, hogy ne fogadja el Lajcák lemondását.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések