A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Morawiecki: a Jog és Igazságosság garantálja a középréteg erősödését

A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) garantálja a középréteg erősödését, segíteni akarja azokat a lengyeleket, akik európai színvonalon akarnak dolgozni és keresni - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a jövő évi választásokat előkészítő szombati pártkongresszuson.
A varsói nagygyűlés azon rendezvények egyike, melyeken a lengyel kormánypárt felvázolja a jövő májusi EP-választásokra, majd az őszi lengyel parlamenti választásokra vonatkozó programját.

Jaroslaw Kaczynski pártelnök nyitóbeszédében kijelentette: a PiS bebizonyította, hogy "becsületesen és hitelesen tud kormányozni", teljesíti választási ígéreteit. A jövő évi választások előtt viszont nagy erőfeszítésre van szükség, "a  győzelem egy kéznyújtásnyira van, ezt a kezet viszont valóban ki is kell nyújtani, ez a kéz nagyon erős kell, hogy legyen" - tette hozzá.

Morawiecki beszédében a reformok folytatását ígérte. Fontosnak nevezte, hogy a lengyelek életszínvonala elérjre az európai szintet. "Ez a valódi európaiság, nem pedig a közerkölccsel való kísérletezés" - jelentette ki.

"Gazdaságunk, lengyel sasként, még magasabbra kell, hogy szárnyaljon" - fogalmazott, és három pilléren alapuló, részleteiben a jövő év elején bemutatandó programot jelentett be. A három alaptémaként Európát, magasabb fizetéseket és Lengyelország korszerűsítét jelölte meg.

Fontosnak nevezte az utóbbi 30 évben újból kialakuló lengyelországi középréteg erősítését. Úgy látta: a PiS kormányzása garantálja, hogy az állam "szárnybontásban" támogatja azokat a lengyeleket, akik "dolgozni, gazdagodni akarnak, és európai szinten keresni".

A kormányfő szerint a PiS "a korszerűsítés nagy tervét, valódi európaiság tervét" képes bemutatni "a következő három, hat, kilenc évre szólóan".

Közölte: a rendszerváltás óta idén először még november végén is többlete volt a költségvetésnek Lengyelországban. A lengyel pénzügyminiszter, Teresa Czerwinska pénteken kilátásba helyezte: az év végén az eredetileg a GDP 2,7 százalékára tervezett lengyel államháztartási hiány mintegy 0,5 százalékos lesz.

Beata Szydlo társadalompolitikáért felelős kormányfőhelyettes, volt miniszterelnök beszédében azon ellenzéki állításokat cáfolta, miszerint a PiS ki akarja léptetni Lengyelországot az EU-ból.

A DoRzeczy konzervatív hetilap honlapján szombaton közzétett, az Estymator közvéleménykutató által készített felmérés szerint a PiS a választáson induló pártok számától függően a szavazatok 41,9-42,2 százalékát kapná, ha most tartanák a parlamenti választásokat. Az ellenzéki Polgári Platform és a Modern (Nowoczena) jelenleg válságban lévő választási szövetségét, a Polgári Koalíciót a felmérés szerint a lengyelek 27,8-32,1 százaléka támogatja.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések