A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

MNB: a hitelintézetek 462 milliárd forint adózás előtti nyereséget értek el az első három negyedévben

A hitelintézetek összesen 462 milliárd forint adózás előtti nyereséget értek el az idei első három negyedévben, ez 12,2 százalékkal elmarad az előző év azonos időszaki eredménytől - derül ki a Magyar Nemzeti Bank összegzéséből, amelyet a jegybank a honlapján publikált.

Az összesített nyereségből 171 milliárd forintot az első negyedévben, 152 milliárdot a második és 139 milliárd forintot a harmadik negyedévben realizáltak. Az MNB összesítése szerint 60 hitelintézetből 50 volt nyereséges, együttes eredményük 465 milliárd forint volt, a maradék 10 hitelintézet pedig 3 milliárd forint veszteséget könyvelt el 2018. első kilenc hónapjában.

A hitelintézetek 574 milliárd forintos kamateredménye 2,4 százalékkal maradt el a 2017. első három negyedévi kamatnyereségtől. Ezzel szemben a jutalékeredmény 5,0 százalékkal meghaladta a tavalyi év azonos időszakának értékét.

A működési költségek 2017. első három negyedévéhez képest 17,5 százalékkal 763 milliárd forintra emelkedtek. A növekedésben szerepet játszott az is, hogy a nemzetközi pénzügyi sztenderdet, az IFRS-t alkalmazó hitelintézetek 2018-tól egységesen a működési költségek között jelentik a pénzügyi szervezetek különadóját és a tranzakciós illetéket is. Az értékvesztés és a kockázati céltartalék változása 42 milliárd forinttal növelte a hitelintézetek eredményét az első három negyedévben, azaz szektorszinten nettó visszaírás történt.

A hitelintézetek mérlegfőösszege 2018. harmadik negyedévében 1,3 százalékkal nőtt, így az idei harmadik negyedév végén elérte a 38 906 milliárd forintot.

A hitelállomány mérleg szerinti (nettó) értéke 3,7 százalékkal emelkedett, ez év szeptember végén 20 086 milliárd forintot tett ki. A nem pénzügyi vállalatok és a háztartások hitelállománya is bővült, előbbi 4,4 százalékkal, utóbbi 2,9 százalékkal. A nemteljesítő hitelek aránya az idei harmadik negyedévben tovább mérséklődött, 5,1 százalékról 4,7 százalékra, mivel a bruttó hitelállomány 3,4 százalékos további bővülése mellett a nemteljesítő hitelállomány jelentősen, 5,3 százalékkal esett vissza.

A nemteljesítő hitelek aránya a háztartási szektorban 8,4 százalékról 7,9 százalékra, a nem pénzügyi vállalati szektorban 6,2 százalékról 5,8 százalékra csökkent.

A források összetételében jelentős változás nem történt az előző negyedév végéhez képest, az ügyfélbetétek változatlanul a hitelintézetek forrásainak 56 százalékát teszik ki.

A jegybanki összegzés szerint az ügyfélbetétek állománya tovább nőtt 2018. harmadik negyedévében, így éves szinten 11,4 százalékkal 21 670 milliárd forintra bővült, ezen belül a vállalati betétek állománya éves szinten 16,2 százalékkal, míg a háztartásoké 11,3 százalékkal emelkedett.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések