Hirdessen itt

Közel 20 ezer elutasított menedékkérőt toloncoltak ki Németországból október végéig

Csaknem húszezer elutasított menedékkérőt toloncoltak ki október végéig Németországból a Berliner Morgenpost című lapban kedden ismertetett kormányzati kimutatás alapján.
A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) szövetségi parlamenti (Bundestag) frakciójának írásbeli kérdésére megküldött belügyminisztériumi adatok szerint október végéig 19 781 elutasított menedékkérőt szállítottak el az országból.

Így az év egészében várhatóan ismét csökken a kitoloncolások száma, amely tavaly 23 966 volt, 2016-ban pedig 25 375.

Az elutasított menedékkérőket a hazájukba vagy az EU-s - úgynevezett dublini - szabályok alapján a kérelmük elbírálására illetékes európai országba szállítják Németországból.

A menedékjogi kérelmek nagyjából 35-40 százalékát utasítják el, és az elutasított kérelmek számához képest kevés embert juttatnak vissza a hazájukba vagy az ügyükben illetékes EU-s tagállamba. Ezt mutatja például az, hogy tavaly a távozó menedékkérők száma az országot önként elhagyó 29 600 fővel együtt sem érte el a 35 ezret, az elutasított menedékjogi kérelmek száma viszont meghaladta a 230 ezret.

A haza-, illetve kitoloncolások végrehajtásárért a tartományok felelősek. A belügyminisztérium új kimutatása szerint az idén a január-októberi időszakban az észak-rajna-vesztfáliai hatóságok szállították el a legtöbb elutasított menedékkérőt, 5548 főt. A második Bajorország 2758 fővel, a harmadik Baden-Württemberg 2569 fővel. 

A beszámolóban kiemelték, hogy országszerte csupán 427 férőhely van a kitoloncolási őrizetbe vett elutasított menedékkérők elhelyezésére. Nyolc tartományban egyetlen ilyen férőhelyet sem tartanak fenn a hatóságok. Köztük van az összes keleti - a volt NDK területén fekvő - tartomány.

Az FDP-frakció migrációs ügyekkel foglalkozó vezető szakpolitikusa, Linda Teuteberg riasztónak nevezte a tartományok gyakorlata közötti jelentős eltéréseket. Kiemelte: annak révén, hogy számos tartományban egyetlen elutasított menedékkérőt sem lehet kitoloncolási őrizetbe venni, növekszik annak a kockázata, hogy az elutasított menedékkérők eltűnnek a hatóságok elől, "alámerülnek, és tartósan illegálisan tartózkodnak Németországban".

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések