Hirdessen itt

Korszerűsítik a szegedi klinikák gyógyszerellátását

Mintegy kétmilliárd forintos uniós támogatással korszerűsítik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáinak gyógyszerellátását, a beruházásnak köszönhetően lehetővé válik a fekvőbetegek gyógyszereinek automatizált adagolása és csomagolása - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.
Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a dél-alföldi régió meghatározó betegellátási intézménye. A projekt célja, hogy a betegellátás során a manuálisan kezelt gyógyszerek - az ampullák, tabletták, filmtabletták, kapszulák - elektronikus dokumentálással megkülönböztethetőek, követhetőek legyenek, és azokat névre, osztályra szóló, egyedi jelzéssel ellátva adják ki. A fejlesztéssel olyan adatbázis épül fel, amely széleskörű információt nyújt a központi gyógyszertár által kezelt gyógyszerekről és a gyógyszerelés során alkalmazott folyamatokról.

A beruházás során több modulból álló rendszert építenek ki az SZTE központi gyógyszertárában. A modern berendezés lehetővé teszi 700 különféle szilárd készítmény automatizált kezelését, az eszköz óránként minimum 1500 adag gyógyszer betegenkénti csomagolására képes. A rendszer moduláris felépítésű, amely a későbbiekben elősegíti a korlátlan kapacitásbővítést. A berendezés 900 ágy napi háromszori ellátására lesz alkalmas, és kétezer ágy napi háromszori ellátásáig bővíthető.

Az automatából kikerülő készítmények a gyógyszerek kémiai, fizikai jellemzői alapján biztonságos csomagolást kapnak. A kialakított rendszer teljes körű minőségbiztosítást tesz lehetővé, a betegek számára összeállított gyógyszeradagok kontrollja automatizált lesz.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések