A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiállítás nyílik a 9. PsychArt24 Művészeti Maraton alkotásaiból

A Budapest Art Brut Galériában nyílik meg december 11-én az a kiállítás, amelyet pszicho-szociális fogyatékossággal élők és mentálisan egészségesek alkotásaiból válogattak össze. A festmények mindegyike megvásárolható, a befolyt összeggel a betegségben érintettek értékteremtő képességeinek fejlesztését támogatják.
Szeptember végén Budapesten rendezték meg a 9. PsychArt24 Művészeti Maratont, amelyet a pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek csökkentése, életminőségük javulása és társadalmi integrációja érdekében hozott létre nyolc évvel ezelőtt a Moravcsik Alapítvány. Az eseményen a pszichiátriai betegséggel küzdők és családtagjaik mellett a mentálisan egészségesek is részt vettek. Az idén 415 festményt készített 357 résztvevő - közölték a szervezők az MTI-vel. 

A pszichiátriai betegek kezelésében kiemelt szerepet kap a művészetterápia, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük van a belső feszültségük levezetésére és érzelmeik kifejezésére. A betegek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni, vagy éppen zenélni. Mindez azért fontos, mert a páciensek saját maguknak és a külvilágnak is láthatóvá tudják tenni belső világukat, küzdelmeiket és az alkotásaikon keresztül képesek önmagukra reflektálni.

A Művészeti Maraton után az elkészült alkotásokból Gaál József festő, grafikus, szobrász, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, Csák Erika, a Kossuth Kiadó Zrt. szerkesztője és Faludy Judit művészettörténész válogatta ki azt az 50 darabból álló gyűjteményt, amelyet december közepétől állítanak ki a Budapest Art Brut Galériában.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések