Hirdessen itt

Hárman vehették át a Szervátiusz Jenő-díjat

Szabó Ottó festőművész, Csűrös Csilla rádiós szerkesztő, Sólyomfi-Nagy Zoltán tanító vehette át a Szervátiusz Jenő-díjat pénteken Budapesten.
Szervátiusz Klára, Szervátiusz Tibor Kossuth-díjas szobrászművész özvegyének méltatása szerint Szabó Ottó festőművész, "a nemzeti kultúra gyökereit is felmutató magas színvonalú művészi munkásságáért", Csűrös Csilla rádióriporter, "a nemzeti kultúra értékeinek következetes, értő felmutatásáért, népszerűsítéséért végzett magas színvonalú újságírói munkásságáért" vehette át az elismerést. 

Mint fogalmazott, Sólyomfi-Nagy Zoltán "táltos regős tanító" "az ősi magyar hagyomány, az ősi szellemi kultúra őrzéséért, megismertetéséért dallal, verssel, tanítással végzett áldozatos munkájáért" kapta a díjat. 

Szabó Ottót méltatva felesége, Kovács Ágnes úgy fogalmazott: férje szakrális területen egyike a leggyakrabban foglalkoztatott művészeknek a Felvidéken. 

Több templomban imádkoznak keresztút sorozata előtt, számos templom belső berendezését, kialakítását is ő tervezte. Legutóbb az ipolynyéki templom teljes belső terén dolgozott - mondta. 

Döbrentei Kornél Csűrös Csillát méltatva, és hitvallását idézve úgy fogalmazott: "életcélja a sötétség felkészített hatalmai elleni küzdelem kitartó vállalása", a nemzeti kultúra értékeinek magas színvonalú közvetítése.

Sinkovits-Vitay András színész méltatása szerint Sólyomfi-Nagy Zoltán azokat az ősöket követi, akiket az ő ősei követtek. A regős tanító hosszú útja során szerezte meg azt az ősi tudást, amelyet tovább ad. 

Szervátiusz Klára elmondta, hogy idén első alkalommal adják át a Szervátiusz Tibor-ösztöndíjat, amelyet férje halála után alapított. Az egy évre szóló ösztöndíjat minden évben egy tehetséges, rászoruló művészeti középiskolásnak vagy kezdő képzőművésznek ítélik oda. Az elismerést elsőként egy erdélyi diák, Debreczi Szidónia vehette át. 

A tanuló a Sepsiszentgyörgytől 10 kilométerre fekvő Kálnokról ingázik naponta, és tanulmányai mellett beteg édesanyját is segíti - mondta.

Az ünnepségen Szervátiusz Klára megemlékezett arról, hogy a díjakat odaítélő Szervátiusz Alapítványt a 2018 áprilisában elhunyt férje, Szervátiusz Tibor szobrászművész alapította 2003-ban édesapja, Szervátiusz Jenő születésének 100. évfordulója alkalmából. Egyúttal létrehozta a Szervátiusz Jenő-díjat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a Kárpát-medencében alkotó magyar művészek munkáira.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések