Francia zavargások - Mérsékelt sárgamellényesek a párizsi tüntetések elkerülésére szólítanak fel

A magukat mérsékeltnek mondó "szabad sárgamellényesek" pénteken nyugalomra szólítottak fel, és azt kérték mindenkitől, hogy ne tüntessen másnap Párizsban, miután az illetékes hatóságok "nagyon nagy erőszaktól tartanak". A nemzetgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatójukon ugyanakkor Emmanuel Macron államfőt tették felelőssé a helyzet elfajulásáért.

"Nyugalomra intünk, a közjavak és a rendőri erők tiszteletben tartására, nem szólítjuk fel a franciákat arra, hogy csatlakozzanak azokhoz a megmozdulásokhoz, amelyek szombaton lesznek Párizsban" - mondta Benjamin Cauchy, a sárgamellényes mozgalom toulouse-i szóvivője.

"Az elfelejtettek Franciaországa, a vidék Franciaországa... vidéken fogja békésen kifejezni az elégedetlenségét azzal a politikával, amely nem felel meg nekünk" - tette hozzá.

"Politikai, adóügyi és szociális áramütésre számítunk a kormánytól. Azt szeretnék, ha a franciák életszínvonala javulna és méltó életet élhetnének" - hangsúlyozta a mérsékelt tüntető.

"Több ízben megpróbáltunk, a társaink fenyegetései ellenére konzultálni a politikai vezetőkkel, ünnepélyesen megkértük a köztársasági elnököt, hogy fogadjon minket, megkértük a miniszterelnököt is. Mostanig semmi válasz. Olyannyira elfajult a helyzet, hogy a köztársasági elnök számára egyetlen megoldás, hogy káoszba taszítja az országot" - fogalmazott a sárgamellényes szóvivő.

Sajtótájékoztatót tartott Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo is, aki "óvatosságra, nyugalomra és a hidegvérük megőrzésére" kérte a fővárosiakat. Jelezte, hogy Párizsban lesz egy válságstáb, és onnan fogja követni az eseményeket a párizsi prefektussal együtt. A közterület-felügyelet munkatársai egyébként több mint kétezer köztéri elemet, padokat, oszlopokat felszedtek, hogy a rendbontók ne használhassák azokat fegyverként a rendőrökkel szemben, illetve barikádok építéséhez.

A szocialista városvezető egyébként legitimnek nevezte a sárgamellényesek elégedetlenségét, amikor közvetlenül hozzájuk szólt.

"Szombaton vigyázzatok Párizsra, mert Párizs minden franciáé! Nyugalomra és egymás tiszteletben tartására kérek mindenkit. A legjobb válasz, amit a kormány találhat erre a válságra, erős szociális intézkedések meghozatala az életszínvonal javítására és az egyenlőtlenségek csökkentésére" - mondta a párizsi főpolgármester, hozzátéve, hogy a követeléseket "úgyis meghallják, ha azokat nyugalomban, tisztelettel és felelősen" fejezik ki a tüntetők.

Jóllehet a múlt szombati párizsi zavargásokat követően a francia kormány eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti, a tüntetők ezt már kevésnek tartják és egyre több szociális jellegű követelést fogalmaznak meg, valamint Emmanuel Macron távozását is követelik.

A francia belügyi szervek attól tartanak, hogy szélsőségesek és radikális tüntetők özönlik el szombaton Párizst, hogy szándékosan összetűzzenek a rendőrökkel és középületek rongáljanak meg. A belügyminisztérium 89 ezer biztonságit mozgósít Franciaország-szerte, Párizsban 8 ezer rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is.

Egy friss felmérés szerint a november 17. óta tüntető sárgamellényesek támogatottsága valamelyest csökkent, de a franciák kétharmada még mindig szimpatizál a szociális mozgalommal.

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet december 5-6-én 976 francia nagykorú állampolgár megkérdezésével készült felmérése szerint a franciák 66 százaléka támogatja a sárgamellényeseket, ami hat pontos csökkenést mutat a hét elejéhez képest.

A legnagyobb arányban a Marine Le Pen vezette radikális Nemzeti Tömörülés (88 százalék) és a Jean-Luc Mélenchon által irányított radikális baloldali Lázadó Franciaország (83 százalék) tábora, valamint a szocialista szavazók (76 százalék) támogatják a sárgamellényeseket.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint Emmanuel Macron népszerűségi mutatója decemberben 23 százalékra csökkent, s ezzel elődje, a szocialista Francois Hollande-nak a megválasztása utáni ugyanezen időszakban mért tetszési mutatója alá süllyedt.

MTI

0 Megjegyzések

Hirdetés