A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Európai uniós pályázatot nyert az Isztambuli Magyar Intézet

Európai uniós pályázatot nyert 550 ezer euró (mintegy 177,5 millió forint) értékben Magyarország Isztambuli Főkonzulátusának kulturális intézete, az Isztambuli Magyar Intézet (IMI) - közölte a főkonzulátus pénteken az MTI-vel.
Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul pénteken írta alá a pályázati szerződést Ankarában. A pályázatot EU-Törökország Interkulturális Dialógus néven a török miniszterelnöki hivatal hirdette meg idén tavasszal a török Yunus Emre Intézet felügyelete mellett.

A pályázat legfőbb célja a közép-európai kultúra bemutatása Törökországban, illetve a török kultúra megismertetése Közép-Európa országaiban.

Az IMI pályázatát, amely a Sokféleség az egységben: interkulturális párbeszéd a Duna hullámain keresztül címet viselte, a négy legjobb közé sorolták a bírálók és a maximálisan elnyerhető pályázati összeggel díjazták.

Az IMI a pályázat vezetőjeként az isztambuli székhelyű Törökország Európa Alapítványt (TAV), a Kalem Agency szerzői jogvédő, fordító és rendezvényszervező irodát, valamint a bursai Uludag Egyetem Etnomuzikológiai Tanszékét vonja be partnerként az irodalomra, illetve a zenére nagy hangsúlyt fektető programok megvalósításába. A pályázók továbbá együtt kívánnak működni az Isztambuli Osztrák Kultúrfórummal és a Dimitrie Cantemir Román Kultúrintézet isztambuli irodájával is.

A programok tervezett tematikájával összhangban az érintett európai országokat összekötő egyik fontos gazdasági és kulturális elem tehát pont a Duna. Ausztria és Románia adja ezen felül az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2018 júliusa és 2019 júniusa között.

A programsorozat jövő tavasszal veszi kezdetét és mintegy másfél éven át tart majd. A megvalósításban és a lebonyolításban a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó Balassi Intézethálózat további tagintézményei is részt vesznek majd.

A programsorozat lehetőséget biztosít majd, hogy Magyarország az eddigieknél jelentősen szélesebb körben tudjon bemutatkozni Törökországban. A tematika a Duna-régió magyar intézetei számára is bekapcsolódási lehetőségeket és plusz pénzügyi forrásokat biztosít, míg a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata segítségével a projekt fő céljait az Európai Unió központjában is lesz alkalmuk bemutatni.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések