Hirdessen itt

Elkészült és januárban már a kormány elé kerülhet Magyarország Digitális Sport Stratégiája

Már januárban dönthet a kormány a Digitális Sport Stratégiáról, melyről fórumot rendeztek az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.
A sportstratégia tervezete a Digitális jólét program 2.0 keretében készült el. A pénteki rendezvényen Dénes Ferenc, a Digitális Sport Tudásközpont vezetője, Fazekas Attila sportért felelős helyettes államtitkár, valamint a két szakmai partner, a Testnevelési Egyetem és a Debreceni Egyetem képviselői tartottak előadást annak különböző területeiről.

Gál András Levente, a Digitális jólét program szakmai vezetője az MTI-nek elmondta a DJP-vel a 2015-ös elindításától kezdve az a célja a kormánynak, hogy a magyar polgárok és közösségek nyertesei legyenek a digitalizációs változásoknak. Jelezte, hogy ez volt a cél a sportstratégia kialakításánál is, és az előadások során is a digitalizáció pozitív hatásait, lehetőségeit emelték ki az előadók.

Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese arról beszélt, hogy külföldön egyes szövetségeknél már nem csupán egy-egy mérkőzésen vagy egyéb sporteseményen történteket elemző programokat használnak, hanem olyanokat is, melyek feladatokat javasolnak a jobb eredmény eléréséhez.

A DJP szakmai vezetője megemlítette, hogy az e-sport külön téma volt a fórumon, és külön szegmensét képezi a stratégiának is. Mint mondta, az e-sporttal kapcsolatban sokféle véleményt lehet hallani, ám fontos foglalkozni vele, mert kimutatások szerint az országban 3,5 millióan vannak, akik rendszeresen űznek digitális játékokat.

Gál András Levente hozzátette, százoldalas munka készült el, amit véleményezésre küldenek a sportági szövetségekhez, egyesületekhez, emellett pedig már egy feladatkijelölő kormányhatározat tervezete is elkészült. Ennélfogva bízik benne, hogy január második felében dönthet róla a kormány.

"A stratégiák fontosak, de a kormány a határozatában határozza majd meg a cselekvése kereteit, jelöli ki a feladatok felelőseit és azok végrehajtásának határideit" - jegyezte meg a DJP szakmai vezetője, aki azt is hozzátette, hogy márciusig valamennyi sportági szövetséghez ellátogatnak, és egyeztetnek velük arról, hogy sportági stratégiáikban milyen szerepet szánnak a digitalizációnak. Fontosnak nevezte, hogy a szövetségek fogékonyak legyenek, a digitalizáció beépítésében, felhasználásában pedig segít majd nekik a Digitális Sport Tudásközpont.

Fazekas Attila sportért felelős helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta, hogy az Emmi szakállamtitkársága adta a szakmai hátteret a DJP keretei között kidolgozott digitális sportstratégia tervezetének kialakításához. A digitális stratégia bevezetésében rejlő lehetőségekről példaként említette, hogy cél egy olyan adatbázis kialakítása, melyen keresztül a rendszeresen szabadidősportot űzők regisztrálhatnák magukat, a regisztrációjuk segítségével egy másik adatbázisból hasznos információkat kaphatnának, melyek megkönnyítenék és segítenék a sporttevékenységüket.

Mint mondta, a stratégiának négy szegmense van, a felnőtt versenysport, az utánpótlássport, a szabadidősport és az e-sport, és mind a négy esetében külön intézkedéseket javasol a tervezet.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések