Hirdessen itt

Elegük lett Dăncilából: a román választók több mint kétharmada kormányváltást akar

A román választók 69 százaléka szerint le kell váltani a Viorica Dancila vezette bukaresti kormányt, 21 százalékuk maradását támogatja - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség a BCS közvélemény-kutató intézet friss felmérésének eredményét ismertetve.
A Traian Basescu volt államfő által alapított, ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP) által rendelt felmérés szerint a jelenlegi kormányt támogató PSD-ALDE-RMDSZ parlamenti többség részéréről a legtöbben (6,4 százalék) Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnököt, a liberális ALDE elnökét látják legalkalmasabbnak a kormányfői szerepre. 

Amennyiben a jelenleg ellenzékben lévő jobboldali pártok - a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a PMP - jelölhetnének miniszterelnököt, a legtöbb válaszadó (6,8 százalék) Basescut bízná meg kormányalakítással.

A közvélemény-kutatás kiterjedt arra is: milyen szerepet tulajdonítanak a megkérdezettek az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításában és a korrupcióellenes harcban Románia négy eddig államfőjének. A válaszadók 25 százaléka szerint Klaus Iohannis jelenlegi államfő tett a legtöbbet a korrupció megfékezéséért, míg 19 százalékuk Basescut, 6 százalékuk Emil Constantinescut és 3 százalékuk Ion Iliescut jelölte meg. Az ország demokratizálásában és uniós integrációjában játszott szerepük tekintetében az eddigi román elnökök közül Basescu került az élre.

Ha a jövőre esedékes elnökválasztást most rendeznék meg, az első fordulóban a válaszadók 19 százaléka szavazna a PNL, 14,4 százaléka a Szociáldemokrata Párt (PSD), 6,2 százalékuk a PMP, 5,7 százalékuk az ALDE, 5,3 százalékuk az USR jelöltjére. Az európai parlamenti választási jelöltlisták támogatottságánál - a lehetséges listavezetők nevét is figyelembe véve - a PNL-t 15,8, a PSD-t 12,8, a Dacian Ciolos vezette Románia Együtt pártot 7,7, a Victor Ponta vezette Pro Romániát 6,7, az ALDE-t 6,6, a PMP-t 6,3, az USR-t 5,5, az RMDSZ-t pedig 2,9 százalékon mérték.

A több mint ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésére alapozott országos felmérést november 27. és december 5. között készítették, a hibahatár háromszázalékos.

Múlt héten az IMAS közvélemény-kutatása is azt mutatta ki, hogy történelmi mélypontra, 25 százalék alá esett a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt támogatottsága.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések