DK: a kormány elüldözte a CEU-t

A DK szerint a magyar kormány "elüldözte" Budapestről a CEU-t. Arató Gergely frakcióvezető-helyettes hétfői budapesti sajtótájékoztatóján az egyetem közleményére reagált, amelyben bejelentették, hogy minden amerikai akkreditációjú programjukat Bécsben indítják el 2019 szeptemberében.
"Ez a hétfő fekete nap a magyar felsőoktatás, az egyetemi autonómia és a tudományos élet számára" - fogalmazott az ellenzéki politikus. Közölte: a DK-s képviselők hétfőn emiatt fekete szalagot tűztek ruhájukra, parlamenti irodájuk ablakából pedig fekete zászlót lógattak ki.

Kijelentette: "a CEU elüldözése" azt üzeni, hogy Magyarországon nincs szükség tudásra, innovációra, egyetemi autonómiára és felelős gondolkodásra. Az a rendszer, ahol egyetemi szakokat tiltanak be, az maga a nagybetűs diktatúra - mondta.

Kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a CEU-nak éppen az az értéke, hogy egyszerre magyar és amerikai felsőoktatási intézmény, de közben Budapesten működik. Az egyetemen számos magyar hallgató tanul és az intézmény tudományos kapcsolataiból a magyar felsőoktatás más szereplői is profitálhatnak - szögezte le.

A politikust kérdezték arról is, hogy a jobbikos Szávay István visszaadja képviselői mandátumát, mert előkerült egy hangfelvétel, amin azt állította: lezsidózott, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen, miután az azt mondta, hogy nácibűz van. Arató Gergely azt felelte, hogy a DK nem kommentálja más pártok belügyeit. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a lépést szükségesnek tartják, mert nem lehet országgyűlési képviselő, aki így beszél és "könnyen lehet, hogy így is gondolkozik".

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések