Hirdessen itt

Bocskor Andrea: az EP elnöke kiállt a kárpátaljai kisebbségek védelme érdekében

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke kiállt a kárpátaljai kisebbségek védelme érdekében az Andrij Parubij ukrán házelnökkel való találkozóján - írta hétfői közleményében Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő.
Bocskor arról számolt be, hogy Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével még október 10-én találkoztak Tajanival, s tájékoztatták a kárpátaljai magyarság egyre nehezebb helyzetéről, a nemzetiségek elleni intézkedésekről, később pedig levélben az első olvasatban elfogadott ukrán nyelvtörvényről.

"Felhívtam az elnök figyelmét arra, hogy Ukrajna kötelezettséget vállalt a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására. Arra kértem továbbá, gyakoroljon hatást az ukrán kormányra és Petro Porosenko elnökre, hogy mielőtt az új nyelvtörvény második olvasatra kerülne, mindenképp küldjék el a Velencei Bizottságnak véleményezésre" - közölte a képviselő.

Tajani hétfőn megküldte válaszlevelét, amelyben tudatta, november 27-én Parubijjal egyeztetett, akinek felhívta a figyelmét arra, hogy számos EP-képviselő komoly aggodalommal követi a fejleményeket, valamint kiemelte, hogy az Európai Unióba törekvő országoknak biztosítaniuk kell a kisebbségek alapvető jogait, továbbá hangsúlyozta, hogy Kijevnek teljes mértékben végre kell hajtania a Velencei Bizottság ajánlásait az oktatási törvény kapcsán.

Mint írta, az ukrán házelnök biztosította afelől, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak a kisebbségvédelemnek Ukrajnában, illetve hogy a jogalkotási intézkedések végrehajtása előtt konzultálni fognak a kisebbségi képviselőkkel.

"Remélem, hogy a közeljövőben több ilyen jellegű kezdeményezés történik majd az Európai Unió részéről (...) Elengedhetetlen, hogy az európai intézmények komolyan számon kérjék Ukrajnán a kötelezettségvállalásokat az országban élő kisebbségek alapvető jogainak betartására" - szögezte le Bocskor Andrea.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések