Hirdessen itt

Az iowai republikánusok elsöprő többsége támogatja Donald Trumpot

Újabb felmérést tettek közzé hétfőn a 2020-as elnökválasztás lehetséges elnökjelöltjei támogatottságáról, ezúttal azonban a republikánus szavazókat kérdezték meg, akik egyértelműen támogatják Donald Trumpot. 
A felmérést az iowai helyi lap, a Des Moines Register a CNN hírtelevízióval és a Medicom médiavállalattal közösen készítette, csakis republikánus szavazók körében. Egy nappal korábban ugyancsak a Des Moines Register és a CNN készítette közvélemény-kutatást tettek közzé, amelyben a demokrata párti szavazók rokonszenveit mérték fel. 

Az újabb felmérés szerint az iowai republikánusok  nagy többséggel újraválasztanák Donald Trumpot: 67 százalékuk újraválasztaná őt, ha ma volnának a választások. A megkérdezettek 81 százaléka támogatja Donald Trumpot, 77 százalékuk nemcsak támogatja őt, hanem kifejezetten rokonszenvezik vele. A többség üdvözli Trump bevándorlási politikáját, egyetért a bírósági kinevezéseivel, az adócsökkentéssel, sőt, támogatja az igazságügyi miniszter elmozdítását és új tárcavezető kinevezését is. 

A félidős választásokon a képviselőházban elszenvedett vereségért a megkérdezettek 54 százaléka nem az elnököt, hanem a kongresszus republikánus politikusait tette felelőssé. 

A középnyugati állam republikánusai egyetlen ügyben rendkívül kritikusak Donald Trumppal: erősen bírálják őt az állandó Twitter-bejegyzéseiért. A megkérdezettek 72 százaléka úgy gondolja, hogy az elnök hibázik, amikor rendszeresen gyújtó hangú bejegyzéseket tesz közzé a mikroblogban. 

A felmérésben résztvevők 19 százaléka látna szívesen más republikánus elnökjelöltet és csupán 10 százalékuk jelentette ki azt, hogy másra voksolna. 

A középnyugati Iowa az amerikai elnökválasztási folyamat első állomása: itt tartják az első előválasztást, azaz az első megméretést az elnökjelölt-jelöltek között. Az Egyesült Államokban 2020-ban tartják a következő elnökválasztást.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések