A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Állati! 68 évesen rakott tojást egy albatrosz

Biológusok igazolták, hogy egy Wisdom nevű, 68 éves Laysan-albatrosz tojást rakott.
Csoda! Vadon élő albatrosz tojók esetében még nem sikerült igazolni, hogy idős korban is képesek lennének a szaporodásra, de a Wisdom (Bölcsesség) névre keresztelt Laysan-albatrosz minden képzeletet túlszárnyalt. Szó szerint, hiszen a 68 esztendős szárnyas már azzal felhívta magára a figyelmet, hogy idén is visszatért költőhelyére, a Hawaii és Japán között található Midway Atollra.


A The Star Advertiser riportja szerint Chandler Robbins amerikai biológus 1956-ban gyűrűzte meg a nőstény albatroszt, amely ekkor legalább hat esztendős lehetett, de az is lehet, hogy több. A szakemberek becslése szerint termékeny élete során Wisdomnak legalább 30 kicsinye lehetett. A nőstény, azaz a tojó albatroszok évente legfeljebb egy utódot vállalnak, de ez sem jellemző. A költést és a gondozást a pár felváltva végzi, nem ritkán úgy, hogy a partner egy hónapig is távol van élelmet gyűjteni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések