Hirdessen itt

A románok 91 százaléka ellenzi, hogy amnesztiát kapjanak a korrupció miatt elítéltek

A románok 91 százaléka ellenzi, hogy amnesztiában részesülhessenek vagy kegyelmet kaphassanak a korrupció miatt elítélt személyek - derült ki egy közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét szerdán ismertették.
A Politikai és Társadalomtudományi Intézet (ISSPOL) felmérése szerint a megkérdezettek 74 százaléka általában elutasít minden típusú amnesztiát vagy kegyelemben részesítést, 21 százalék támogatja, 5 százalék nem válaszolt.

A konkrét bűncselekmény-típusok szerinti lebontásból kiderült, hogy a korrupció esetében 7 százalék támogatja, hogy kegyelmet kaphassanak az elítéltek, 91 százalék elutasítja. 

A legutóbbi parlamenti választáson az ellenzéki pártokra szavazók 96 százaléka ellenzi az amnesztiát, illetve a büntetésvégrehajtás enyhítésének formáit. A kormánykoalícióra, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) szavazók 87 százaléka szintén nem ért egyet ezzel. Kor szerint sincs különbség, a 45 évnél fiatalabbak és idősebbek egyaránt 91 százaléka elutasítja az amnesztia lehetőségét.

A felmérés szerint a megkérdezettek 91 százaléka támogatja, hogy Románia maradjon az Európai Unió tagja.

A román kormánykoalíció vezetői szerint amnesztiában vagy kegyelemben kell részesíteni azokat az elítélteket, akiket az elmúlt években az ügyészség és a hírszerzés szerintük törvénytelen együttműködése eredményeként, visszaélések és jogsértések nyomán zártak be.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán úgy nyilatkozott: nem tartja célszerűnek, hogy a kormány vagy a parlament akár csak vitát kezdeményezzen az amnesztiáról, mert jelenleg a román társadalomban nem lehet racionális vitát folytatni erről.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések