A huszonhetek segíteni akarnak May-nek, csupán annak mikéntje a kérdés

Az Egyesült Királyság kiválása után bennmaradó európai uniós tagállamok segíteni akarnak a brit kormányfőnek a Brexit-megállapodás londoni parlamenti jóváhagyásában, pusztán annak mikéntje a kérdés - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden Brüsszelben, miután Theresa May-jel egyezetett.
Tusk a Twitteren arról számolt be, hogy "hosszú és őszinte" megbeszélést folytatott a brit kormányfővel, aki ezután Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozott.

Martin Callanan, a Brexit-folyamatért felelős brit minisztérium államtitkára délután azt mondta, hogy London jogilag kötelező érvényű biztosítékokat szeretne az EU-tól arra vonatkozóan, hogy az ír-északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó tartalékmegoldás csak átmeneti időre alkalmazható, azaz az ország nem "ragad bele" a vámunióba.

Juncker korábban kizárta a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő szerződés újratárgyalását. Leszögezte: "Mindent megtennének annak érdekében, hogy ne kerüljön soha sor a tartalékmegoldás használatára, de készülni kell erre az eshetőségre is, ugyanis Írországot semmiképp nem fogják magára hagyni".

Hasonló véleményének adott hangot Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója is. "Nem lehet szó a tartalékmegoldás ügyének újratárgyalásáról, soha nem hagyjuk cserben ír barátainkat" - hangsúlyozta.

A brit miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy elhalasztják a másnapra tervezett parlamenti szavazást a kiválási egyezményről, mivel ha megtartják, akkor azt az alsóház elutasítaná, ezért inkább előbb megpróbál tárgyalni az uniós intézményekkel és a huszonhetekkel a képviselők nagy része által aggályosnak tartott elemekről.

Brüsszeli diplomáciai források megerősítették, hogy a több mint két évi, gyakran kilátástalannak tűnő egyeztetés során elért egyezséget már nem tárgyalják újra, a jövőbeli EU-brit kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozatban azonban elképzelhetők apróbb változtatások, illetve lehet szó "tisztázó dokumentumok" elfogadásáról.

Hozzátették ugyanakkor: nem valószínű, hogy pusztán ezek sikerre vinnék a dokumentum brit parlamenti jóváhagyását.

(MTI)

0 Megjegyzések

Hirdetés