A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A bebörtönzött Oleh Szencov helyett a rendező képviselői vették át az EP Szaharov-díját

Átadták az idei Szaharov-díjat szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, de a kitüntetett Oleh Szencov ukrán filmrendező oroszországi börtönbüntetése miatt nem tudott részt venni a ceremónián.
A gondolat- és véleményszabadságért folytatott harc elismeréseként adományozott kitüntetést Antonio Tajani, a képviselőtestület elnöke adta át Natalja Kaplannak, a díjazott unokatestvérének. 

Az elismerésre az Európai Néppárt (EPP) frakciója jelölte az oroszországi börtönében hosszú hónapokon át éhségsztrájkot folytató Szencovot, akit 2015-ben 20 éves szabadságvesztésre ítéltek terrorcselekmények előkészítésének vádjával, miután egy évvel korábban őrizetbe vették az Oroszország által Ukrajnától illegálisan elcsatolt Krím félszigeten, ahonnan Szibériába hurcolták. 

A Kijev szerint koholt vádak alapján elítélt férfi nem ismerte el bűnösségét.

Tajani az EP nevében felszólította az orosz hatóságokat a filmrendező azonnali szabadon bocsátására, a képviselői padsorokban sokan hasonló üzenetet megfogalmazó táblákat tartottak magasba.

Az ülésen felolvasták Szencov köszönőlevelét, amelyben hatalmas megtiszteltetésnek nevezte a díjat, s abbéli reményét fejezte ki, hogy lesz még ideje valóban kiérdemelni.

"Nem az számít, hogyan él vagy hal meg valaki, hanem az, hogy milyen célokért" - mutatott rá.

Natalja Kaplan elmondta, hogy unokatestvére jobb egészségi állapotban van, amióta befejezte az éhségsztrájkot, de meglettek a következményei, súlyos szív-, vese- és májproblémái vannak, és nem tudni, hogy ezekből valaha is fel fog-e épülni teljesen. Hozzátette, "Noha Olehet továbbra is rendkívül nehéz körülmények között tartják fogva, lélekben ugyanaz az ember".

Az 50 ezer euróval járó kitüntetést idén 30. alkalommal osztotta ki az Európai Parlament.

Az utolsó körben a díj jelöltjei között volt még Násszer Zefzafi marokkói aktivista, illetve a Földközi-tengeren bevándorlók életét mentő civil szervezetek. 

A nyertest az EP házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Konferenciája választotta ki

A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz atomfizikusról elnevezett kitüntetést 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések