Hirdessen itt

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem ismét a romániai Egyetemi Metarangsor élére került

Sorozatban harmadik éve került a romániai egyetemek metarangsorának első helyére a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem. 
Az egyetemi tanárok egy csoportja által összeállított Egyetemi Metarangsort (Metaranking) az Ad Astra Kutatói Egyesület tette közzé szerdán.

Eszerint a rangsor első három helyezettje tekintetében nincs változás a 2016-os és 2017-es évekhez képest: az első helyen a kolozsvári székhelyű Babeş-Bolyai Tudománegyetem áll 14 ponttal, a megosztott második helyre a Bukaresti Egyetem és a bukaresti Műszaki Egyetem került 11-11 ponttal. A iaşi-i Alexandru Ioan Cuza Egyetem szintén megőrizte korábbi helyét a rangsorban 7 ponttal.

Az Egyetemi Metarangsor célja azon romániai egyetemek számbavétele, amelyek legalább egy nemzetközi rangsorban szerepelnek. Mivel az egyetemeket nemzetközi szinten többfajta rangsor értékeli, egy átfogó kép kialakítása érdekében szükség van egy metarangsor kidolgozására, amely több elemzés adatait összesíti – olvasható a az ad-astra.ro honlapon közzétett tanulmányban.

Ebből az is kiderül, hogy a romániai egyetemek közül 26 ismert a nemzetközi egyetemi közegben.

A tanulmány készítői azt javasolják az oktatási, illetve a kutatási és innovációs tárcának, hogy a román egyetemeket helyi, regionális és országos kategóriákba sorolják a felvállalt küldetésük, a méretük és a nemzetközi rangsorokban elfoglalt helyük függvényében. A három kategória számára támogatási programokat kell kidolgozni, és a rendszer bevezetése érdekében törvénymódosításra is szükség van – vélik a a szakemberek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések