A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tízezrek kerekednek fel. Roppant embertömeg tart a határ felé

Folytatta útját csütörtökön az Egyesült Államok felé a közép-amerikai migránskaraván a dél-mexikói Oaxaca állambeli Juchitánból a tőle hatvan kilométerre északra található Matías Romero felé. A migránsokat támogató Pueblo Sin Fronteras (PSF) bevándorlójogi csoport szerint a mexikói hatóságok megtagadják tőlük a humanitárius segítségnyújtást.
A migránsok eredetileg Oaxaca állam fővárosa, Oaxaca de Juárez felé akartak menni, hogy onnan Mexikóvárosba induljanak tovább, azonban az utazás nehézségei miatt a közép-amerikai bevándorlók irányt változtattak, és Istmo de Tehuantepecen keresztül Veracruz városába próbálnak eljutni a figyelmeztetések ellenére, amelyek arról szólnak, hogy az utóbbi útvonalon a szervezett bűnözés nagyobb jelenlétével kell szembesülniük. Veracruzból a texasi határ felé vezet az út. Becslések szerint az Egyesült Államok felé tartó tömeg három-hétezer  emberből, elsősorban Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származókból áll. A Mexikóban járó csoport létszáma folyamatosan változik, mert újabb és újabb emberek csatlakoznak, vannak ugyanakkor, akik feladják, illetve élnek a mexikói hatóságok nyújtotta lehetőséggel, és menedékkérelmet nyújtanak be.

A közép-amerikai migránskaravánt segítő PSF jelentése szerint hetven autóbuszt kértek Jalapa del Marqués önkormányzatától, amely azonban megtagadta a kérés teljesítését. A szervezet szerint akadályozzák a közlekedésüket, ezért kénytelenek a másik útvonalat választani.

Az állam arra kényszerít minket, hogy ezen az útvonalon keresztül menjünk, de bármiért, ami mindnyájunkkal történik, az állam a felelős – mondta Gina Garibo, a PSF egyik vezetője Juchitánban.  A migránsok azzal fenyegetőztek: amennyiben szükséges, utakat foglalnak el, követelve, hogy járműveket biztosítsanak nekik. Az Egyesült Államok határához jelenleg közép-amerikaiakból álló több migránskaraván közelít. Egy második, kétezer tagúra becsült csoport háromszáz kilométerrel az első mögött van. Egy harmadik, ötszáz főből álló csoport eljutott Guatemalába, egy további, hétszáz embert számláló társaság szerdán indult el San Salvadorból. Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak nyilatkozva azt mondta: akár tizenötezer katonát is küldhet az Egyesült Államok déli határaihoz a Közép-Amerika felől közeledő migránskaravánok miatt

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések