A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tizenhat törvényt változtat meg az agrárszabályozási módosító csomag

Tizenhat törvényt változtat meg zömében apróbb változtatásokkal az agrárszabályozási módosító csomag, amelynek tárgyalását kedden kezdte el az Országgyűlés.

Agrárminisztérium: gyakorlati tapasztalatok indokolják a változtatásokat 

A gyakorlati tapasztalatok, valamint az uniós jogharmonizációs kötelezettségünk indokolja tizenhat agrártárgyú törvény a módosítását, amelyeknek már jövőre hatályba kell lépniük - mondta az előterjesztésről az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára. 

Farkas Sándor a természetvédelmi törvény változtatásáról szólva közölte: pontosítják a natúrpark definícióját, és a jogszabály a jövőben egyértelműsíti, hogy a miniszteri hozzájárulás a névhasználathoz nem eredményez új természetvédelmi területet. 

Változik a vadászkamarai törvény is, a jövőben a kamara által kiállított vadászjegy és engedély ellenértéke nem minősül igazgatási szolgáltatási díjnak, mert azt nem hatósági szolgáltatásért fizetik, a bevételt pedig a kamara az államtól átvett feladatainak ellátására fordíthatja. 

Az élelmiszerlánc-biztonság kérdéséről szólva az állam küldetésének nevezte a minőség javítását, a legnagyobb veszélynek pedig a termékhamisítást nevezte. Növekszik az első és a további forgalomba hozók felelőssége is a nem hazai előállítású termékek esetében, és bővül a nyilvánosságra hozható adatok köre. 

Szintén nő az élelmiszerrendészek jogosítványa, akik a jövőben igazoltathatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, a csomagot, feltartóztathatnak járműveket és akár elő is állíthatnak, ellenszegülés esetén bilincset is használhatnak. 

A járványügyi szabályok is változnak az állategészségügy esetében, a fertőző betegségek elleni gyors fellépés érdekében. Az államtitkár szükségesnek nevezte a gyors, azonnal bevethető, speciális tudással rendelkező személyi állomány megszervezését.

A bírságolással kapcsolatos szabályokról azonban azt mondta: lehetőség lesz halasztott, vagy részletfizetés engedélyezésére. 

Farkas Sándor a hazai piac védelme és a minőségi élelmiszerek exportjának növelése érdekében tartotta szükségesnek állami minősítési rendszer bevezetését, és mint mondta, az ellenőrzések száma csökkenthető azzal, ha bővül az állami monitoring rendszer. 

Az erdőtörvény is változik, lehetőséget biztosítva az évtizedekkel ezelőtt megkötött és hamarosan lejáró megbízási szerződések meghosszabbítására másfél évvel, hogy a mintegy 200 ezer hektárnyi erdő tulajdonosai felkészülhessenek az új szerződések megkötésére. 

Az illegálisan kitermelt és elkobzott fa a jövőben közérdekű célja is felhasználható lesz. 

A hegyközségi szervezetek a jövőben borrégiókkal is kiegészülnek, amelyek az országos és a borvidéki szint közé ékelődnek. 

Fidesz: szakmai tapasztalatok indokolják a változtatásokat 

Győrffy Balázs (Fidesz) a szakmai tapasztalatokkal indokoltak a változtatások szükségességét, a csomag céljának pedig a egységes jogalkalmazást, a hatékony közfeladatellátást nevezte. 

A hétköznapi munkavégzést egyszerűsíti a borgazdálkodási törvény azon módosítása, hogy a gazdasági aktáknak tartalmazni kell a élelmiszerlánc-azonosító számot. 

Az erdőgazdálkodási törvényben eddig a szállítással kapcsolatban nem tartalmazott részletes előírásokat - mondta - de az illegális fakitermelése eredményes felderítését könnyítheti, hogy dokumentálni kell a járművek és a szállítás adatait. 

A politikus üdvözölte, hogy a minisztériumoknak a jövőben ágazati értéktárakat kell fenntartaniuk. Ugyancsak támogatta a térképészeti tevékenységgel kapcsolatos szabályok változását, amelyek eredményeként jobb kataszteri adatok állhatnak rendelkezésre. 

Ugyancsak támogatta a hivatalos halőrrel kapcsolatos szabályok pontosítását, szerinte a változtatás a hatékony közfeladat-ellátást szolgálja. 

Jobbik: a javaslatok többsége támogatható 

Steinmetz Ádám (Jobbik) a javaslatokat bürokráciacsökkentőnek ítélte, amelyek többsége támogatható. 

A piacvédelemről és a minőségvédelemről szólva további menedzselő tevékenységet tartott szükségesnek. A politikus is üdvözölte, hogy a halgazdálkodás területén meghatározták a halőr működési területét. Fontosnak ítélte, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen, hol, milyen feltételekkel láthatják el munkájukat. Az orvhalászat elleni hatékonyabb fellépést is segíti a változtatás - mondta. 

Az erdőgazdálkodási törvényről szólva közölte: az erdők többsége osztatlan közös tulajdon, aminek hadat üzen az agrártárca. Üdvözölte, hogy szigorodik a fa és fatermékek állami ellenőrzése az által, hogy a szállítás is szigorú dokumentációhoz kötött. 

Ugyancsak üdvözölte, hogy a vadászjegy kiállítása igazgatási szolgáltatási díj mentes lesz a jövőben. 

A szőlő és borászati ágazatról szólva az érdekvédelem erősítését tartotta szükségesnek. Tarthatatlannak ítélte például az idén kialakult helyzetet, amikor igen alacsony felvásárlási árakat diktáltak a borászatok. Azt mondta, ha ez tartóssá válik, sokan hagyhatnak fel a szőlőtermesztéssel.

KDNP: kulcskérdés a magyar agrárium helyzete

Földi László (KDNP) szerint nemzetgazdasági szempontból kulcskérdés a magyar agrárium helyzete, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél jobb helyzetbe hozzák az agráriumból élőket. A KDNP teljes egészében támogatja a törvényjavaslatot - tette hozzá.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések