Migránsoknak osztogatott EU-s bankkártyák. Te is megdöbbensz mennyit zsebel be egy migráns!

Fejenként 125 millió forintnak megfelelő eurót kaptak tavaly azok a migránsok, akik az Európai Unió és az ENSZ logójával ellátott név nélküli bankkártyákkal rendelkeznek, derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának honlapján közzétett adatokból.
A Balkánon is feltűntek a migránsoknál azok a bankkártyák, amelyeken név nincs, viszont látható rajtuk az Európai Unió (EU) zászlója és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának logója. Erről egy szlovén tévécsatorna számolt be a honlapján. Egy horvát rendőr szerint a migránsok automatáknál veszik fel a pénzt, de a hatóságok nem tudják, ki fizeti őket.

Kék színű bankkártya, amelyen csak számok vannak, név nincs. Ellenben szerepel rajta az EU zászló és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának emblémája. Egyre több migránsnál van ilyen Boszniában – erről írt honlapján a Nova24 nevű szlovéniai tévé, amit az Origo.hu idézett. A Nova24 szerint most már világos, honnan van pénzük az illegális bevándorlóknak.

Erről korábban már horvát lapok is írtak. Egy rendőr szeptemberben beszélt arról, hogy a feltartóztatott migránsok többsége jól fel van szerelve. Új ruháik, cipőik, okostelefonjaik, fegyvereik és különös, név nélküli MasterCard bankkártyáik vannak, amelyekről rendszeresen vesznek fel pénzt.

Az Origo.hu úgy fogalmazott: az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának honlapján bizonyíték is van arra, hogy létezik olyan bankkártya, amelyet ők adnak a bevándorlóknak. A képek alapján ez pont ugyanolyan, mint amit a Balkánon tartózkodó migránsoknál lehet látni.

Beszámolójuk szerint azok kaphatják meg, akik 2015 után érkeztek Görögországba, elmúltak 18 évesek és nincs munkájuk. Az is kiderül, hogy idén augusztusig már több mint 83 ezer migráns kapott ilyen ajándék bankkártyát. A legtöbben tavaly, 46 ezren, csak ők 18 milliárd forintnyi euróhoz jutottak így. Ha utána számolunk az 391304 Euró fejenként, ami 125 millió forint.

Az ENSZ a honlapján beszámolt arról is, hogy négy másik szervezettel közösen indították el a segélyezés sajátos formáját Görögországban, és a finanszírozók között ott van az Európai Bizottság is.

Az M1 megkereste az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát, hogy választ kapjanak arra, hogy jelenleg is léteznek-e a névtelen bankkártyák, továbbá vizsgálják-e, mire fordítják a migránsok az általuk adott pénzt, történtek-e visszaélések, és hogy kerülhettek ilyen kártyák a Balkánon várakozó migránsokhoz. Az M1 levelét három helyre, a magyar, a közép-európai és a központi, svájci képviseletre is elküldte, de választ nem kaptak.

Az ajándék bankkártyákat az amerikai MasterCard bocsátja ki. A vállalat egyik munkatársa tavaly egy gazdasági fórumon azt mondta: fontosnak tartják, hogy segítsék a migránsok beilleszkedését.

A MasterCard tavaly egy közleményt is kiadott, amelyben bejelentik, hogy elindítottak egy programot a veszélyeztetett közösségek támogatására. Ehhez már több partnert is találtak. Az egyik adományozó Soros György, aki azonnal 500 millió dollárt adott. A hivatalos megfogalmazás szerint azért, hogy előmozdítsa a migránsok és a befogadó közösségek előtt álló kihívások kezelését.

0 Megjegyzések

Hirdetés