A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megint összeverekedtek a migránsok a bosnyák-horvát határon

Ismét összeverekedtek a bosnyák-horvát határon feltorlódott migránsok. Pénteken egy illegális bevándorló szó szerint úgy fogalmazott: Horvátország nagyon nagy problémákra készülhet, ha nem engedik őket tovább. Kijelentésével valószínűleg egy újabb határostromra célozhatott.
A verekedés a bosnyák oldalon tört ki. Úgy tudni, két iráni csoport tagjai vesztek össze, nagyjából húsz fő, akik közül négyen is megsérültek. Késsel és vasrúddal estek egymásnak. A sérülteket a közeli kórházba vitték ellátásra.

A verekedés főkolomposait elszállította a rendőrség. Megerősített számban továbbra is a helyszínen tartózkodnak a rendvédelmi hatóságok.

Feszült a helyzet a migránsok között, mert Poljenál egy „zsákutcába” kerültek. Nincs egyezség köztük, merre tovább folytassák az utat. Némelyek már embercsempészekkel is felvették a kapcsolatot.

Tucatnyi rendőr érkezett délután a migránsok szálláshelyéhez, a Velika Kladusa melletti Polje településre.

A bevándorlók között ugyanis tömegverekedés tört ki, a dulakodás nyomai még mindig jól láthatóak voltak a környéken. Az aszfalton vérfoltok, az egyik sérültet pedig még a földön ápolták társaik. Közben sokan idegesen járkáltak a csarnok udvarán.

Összevesztek az adományokon

A bevándorlók valószínüleg a segélyszervezetek ruhaosztása közben vesztek össze. Ekkor két, irániakból álló csoport esett egymásnak. A tömegverekedésben kések és vasrudak is előkerültek. A mentősök 3 migránst szúrt sebekkel vittek kórházba, további 3 bevándorló könnyebben sérült meg.

A vasrúddal egy migránst fejbe vertek, neki vélhetően eltörött az orra, azonban a többiek sérüléséről egyelőre nem tudni semmit őket a közeli kórházba szállították ellátásra. A rendőrök azonnal elszállították azokat a migránsokat, akik a gyanú szerint a sérüléseket okozhatták. Nem hivatalos információk szerint két bevándorlót vettek őrizetbe.

Újabb verekedések várhatóak

A feszültség azóta sem csillapodott. A hatóságok továbbra is megerősített létszámban őrzik a csarnok környékét, hiszen nem zárható ki egy újabb verekedés kitörése sem. A migránsok szálláshelyén napok óta feszült a helyzet.

A gyárcsarnokban ugyanis azok a bevándorlók tartózkodnak, akik korábban több mint egy hétig zárva tartották a horvát-bosnyák határt. Az átkelőnél pedig többször rátámadtak a rendőrökre. A bevándorlók átszállításuk után többször is hangsúlyozták: becsapva érzik magukat, és számukra a csarnokban nem megfelelőek a körülmények, ezért mindenképpen tovább akarnak menni.

A jobb élet reményében jöttünk ide, nem mehetek haza. De Horvátoszág nem enged minket tovább, ez nem fer – mondja az egyik szír migráns, aki eltakarta az arcát. A környéken közben egyre többen gyülekeznek. Szombaton napközben is lépten nyomon fiatal férfiakból álló migránscsoportokba lehetett botlani a városban. A helyiek egyre jobban aggódnak a kialakult helyzet miatt.

A kormány és a helyi vezetés nem tesz semmit, nagyon nagy problémák vannak és úgy tűnik lesznek is még – mondta egy velika kladusai férfi. Közben egyre több a bűncselekmény, folyamatosak a betörések és a fosztogatások is – erről beszéltek az M1-nek egy helyi kisboltban is.

„Az a problémánk, hogy csoportosan jönnek be ide, valami apróságot vásárolnak, ami olcsó, közben pedig megtömik a hátizsákjukat minden olyan dologgal amire szükségük van. Például dezodort, de drága alkololos italokat is lopnak” – mondja az eladónő.

Az érkezők száma folyamatosan nő

A Nemzetközi Migrációs Szervezet boszniai koordinátora szerint aggodalomra ad okot az is, hogy az érkezők száma folyamatosan nő. Az előző héten rekordot döntött: összesen 1290 ember érkezett az országba. Ami azt jelenti, hogy év eleje óta több mint 20 ezer migránst regisztráltunk – mondta Peter Van der Auweraert.

Szakértők szerint mivel a migránsok zsákutcában érzik magukat, csak idő kérdése, mikor alakul ki újabb útvonal. Jelenleg újra kisebb csoportokban próbálkoznak. Így az elmúlt napokban a szerb-magyar határon is megnőtt a migrációs nyomás. Hercegszántó közelében pénteken 14 afgán és iráni állampolgárságú határsértőt állítottak meg a rendőrök. Csütörtökön pedig több mint 60 illegális belépési kísérletet regisztráltak a magyar hatóságok.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések