Hirdessen itt

Magyarország stabil régiós partnerként tekint Ecuadorra

Magyarország stabil régiós partnerként tekint Ecuadorra, egy olyan országra, amely méreteiben és értékrendjében közel áll hozzá - jelentette ki Kövér László parlamenti elnök az ecuadori parlamentben szerdán elmondott beszédében.
"Magyarként büszkén emlékezünk azokra a honfitársainkra is, akik a történelem hányattatásai okán az önök országában találtak hazát, itt alkottak és gyarapítottak, mint a képzőművész Olga Fisch vagy az autóbuszgyártást megalapozó Botár Béla" - tette hozzá a házelnök az Országgyűlés Sajtóirodája által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint.

Magyarország, nyitott gazdaságú országként tisztában van azzal, hogy ha fejlődni akar, akkor Latin-Amerikával hatékony és jó partneri viszonyt kell kiépítenie a kölcsönös tiszteletre és a kölcsönös előnyök elérésére építve. Az első nagykövetséget negyven évvel ezelőtt létesítette Magyarország Quitóban, és ez 1999-ig működött, majd 2015-ben nyitotta meg azt újra a magyar kormány a latin-amerikai kapcsolatokra is kiemelten fókuszáló külpolitikája keretében. Magyarország 2014-2017 között gyakorlatilag megduplázta latin-amerikai külképviseleteinek számát. A közép-európai országok közül egyedülállóan ma tizenegy diplomáciai képviselete van a térségben - emlékeztetett Kövér László.

Magyarország elégedett, hogy ecuadori nagykövetségének újranyitása a politikai, gazdasági, valamint a tudományos és felsőoktatási kapcsolatok felfutását eredményezte. Kiemelt szerepet szán az oktatási együttműködésnek a Stipendium Hungaricum felsőoktatási ösztöndíjprogram révén. A 2014-ben indult program a régióban Ecuadorral bizonyult a legsikeresebbnek. Emiatt Magyarország a kezdeti 50-ről 2017-ben 75-re emelte az ecuadori diákoknak fenntartott kvótát.

Budapest meggyőződése, hogy a kétoldalú kapcsolatok javát szolgálja, ha minél több turista, üzletember, művész, tudós és diák látogatja meg kölcsönösen a másik országot. Magyarország éppen ezért támogatja, hogy az ecuadoriak rövid időn belül kapják meg a vízummentességet a schengeni övezetbe, amit Szijjártó Péter külügyminiszter az Európai Bizottság illetékes biztosának címzett levelében ki is fejezett - mondta.
Ecuador felkeltette a magyar vállalkozások érdeklődését, amiben nagy szerepe van az EU-Ecuador szabadkereskedelmi megállapodás nyújtotta lehetőségeknek. Magyarország kész segíteni Ecuadort modern technológiai megoldásokkal. Világszínvonalú, multinacionális gyógyszeripari cége, a Richter Gedeon leányvállalattal képviselteti magát az országban, csakúgy, mint a Graphisoft magyarországi központú multinacionális szoftverfejlesztő cég - emlékeztetett.

"Látogatásommal azt szeretném kifejezni, hogy a Magyar Országgyűlés is kiemelt jelentőséget tulajdonít a latin-amerikai kapcsolatainak. Tanúbizonysága ennek, hogy megalakítottuk a magyar-latin-amerikai baráti tagozatot. Külön öröm számomra, hogy ez a parlamenti család ma értékes taggal bővül, hiszen megalakul az ecuadori parlament magyar baráti tagozata" - mondta Kövér László.

A magyar parlamenti elnök és kísérete dél-amerikai körútjának második állomása volt Ecuador. Tiszteletükre a quitói parlament ünnepi plenáris ülést tartott. Az ülésen Elizabeth Enriqueta Cabezas Guerrero parlamenti elnök kitüntette magyar hivatali partnerét az ecuadori-magyar parlamenti kapcsolatok megerősítéséért tett erőfeszítéséért és elkötelezettségéért.

Az ülés után a magyar házelnök Bartos Mónikával, a magyar-latin-amerikai baráti tagozat elnökével közösen vett részt az ecuadori-magyar parlamenti baráti tagozat megalakulásán. Kövér László megbeszélést folytatott Elizabeth Cabezasszal a parlament elnökével és José Valencia külügyminiszterrel, valamint fogadta őt María Alejandra Vicuna az Ecuadori Köztársaság alelnöke.

(MTI) 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések