A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ma tárgyalják Mexikó egyik legnagyobb drogbárójának ügyét

Az esküdtválogatással megkezdődött Mexikó egykori első számú drogbárójának, a Köpcös (El Chapo) néven elhíresült Joaquín Guzmán tárgyalása.
A 61 éves bűnöző ellen 17 pontban emeltek vádat, egyebek között bűnszervezet vezetésével és kábítószer-kereskedelemmel vádolják.

A 12 esküdtet nagyjából 40 jelölt közül választják ki, a hétfőn kezdődött folyamat várhatóan eltart pár napig. A tárgyalást vezető bíró úgy döntött, hogy a Guzmán bűnösségét vagy ártatlanságát kimondó esküdtek nevét, munkahelyét és lakcímét a várhatóan 3-4 hónapig tartó tárgyalás során mindvégig titokban tartják. Az esküdteket ráadásul fegyveres szövetségi rendőrbírók kíséretében viszik majd a tárgyalásra és vissza.

A nyitóbeszédek november 13-án hangzanak el.

A vádhatóság részéről több mint 10 ügyész vesz részt a Köpcös perében. Az egykori drogbáró pedig több védőügyvédet is felfogadott.

Guzmán a rettegett Sinaloa kartell feje volt, amely irányítása alatt több milliárd dolláros forgalmat bonyolított, és a legfőbb beszállító volt az Egyesült Államokba irányuló kábítószer-kereskedelemben. A Köpcös még a Forbes magazinnak a világ leggazdagabb embereit összesítő listájára is felkerült.

Az amerikai ügyészség több ezer ember haláláért és az Egyesült Államokba irányuló több ezer tonna kábítószer becsempészéséért akarja felelősségre vonni. Amennyiben a 17 vádpont közül csak egyben is bűnösnek találják, életfogytiglani börtönbüntetést szabhatnak ki rá. A halálbüntetés viszont nem fenyegeti a drogbárót, mert ez volt kiadatásának feltétele.

El Chapót 2017 januárjában adta ki Mexikó az Egyesült Államoknak. Az utóbbi csaknem két évet egy manhattani szigorúan őrzött börtönben a magánzárkában töltötte.

Guzmán Mexikóban kétszer is megszökött a rácsok mögül, egyszer 2001-ben és aztán 2015-ben is. Másodjára egy másfél kilométeres alagúton keresztül jutott ki az ország legszigorúbban őrzött börtönéből, az Altiplanóból. Eltűnésének pillanatait a cellában térfigyelő kamera rögzítette, a felvétel felkerült az internetre is.

Az alagútról készült képek alapján a drogbáró bandája a börtön alá egy 170 centiméter magas, 80 centiméter széles, világítással és szellőzőrendszerrel ellátott alagutat fúrt, amelynek bejárata a zuhanyzó alatt volt. A képsorok síneket és egy azokon közlekedni képes motoros kocsit is mutattak, amellyel a földet szállították el a járatból. A gengszternek a börtönön kívül és belül is voltak segítői. A szökéssel összefüggésben a börtönhatóságok több tucat alkalmazottját vették őrizetbe.

A Köpcös ezt követően hét hónapig volt szökésben, egy akciófilmbe illő lövöldözést követően fogták el mexikói tengerészgyalogosok Sinaola szövetségi államban, a Kaliforniai-öböl partján lévő Los Mochis városában.  

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések