A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

London sajnálkozik az Irán elleni amerikai szankciók újbóli bevezetése miatt

Sajnálkozásának adott hangot a brit kormány hétfőn amiatt, hogy az Egyesült Államok ismét szankciókat vezet be Irán ellen.
Theresa May miniszterelnök hivatalának szóvivője hétfői tájékoztatóján kijelentette: Londonnak változatlanul meggyőződése, hogy az iráni nukleáris fejlesztési programról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodás biztonságosabbá teszi a világot.

A Downing Street szóvivője hangsúlyozta azt is, hogy amíg Irán tartja magát a szerződés által a nukleáris fejlesztési tevékenységére megszabott szigorú korlátozásokhoz, addig Nagy-Britannia is kitart az egyezség mellett.

Hozzátette: London mindezek alapján továbbra is teljes mértékben támogatja az Iránnal fennálló kereskedelmi kapcsolatrendszer bővítését, és arra biztatja a brit üzleti vállalkozásokat, hogy használják ki a megállapodásból eredő új kereskedelmi lehetőségeket.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonul az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodásból, azzal az indokkal, hogy az amerikai kormány megítélése szerint Irán kijátssza az egyezményt.

A megállapodás értelmében Irán lemondott az urándúsításról, és ennek fejében a nemzetközi közösség beleegyezett az Irán ellen életbe léptetett büntetőintézkedések fokozatos feloldásába. 

Washington azonban a megállapodás felmondásával egy időben a szankciók újbóli bevezetéséről is döntött, és a büntetőintézkedések jelentős része hétfőn hatályba lépett.

A megállapodásban részes három nyugat-európai hatalom már Trump bejelentésének napján közös nyilatkozatot adott ki, amelyben sajnálatosnak és aggodalmat keltőnek nevezte az Egyesült Államok kilépését az iráni nukleáris fejlesztési programról kötött szerződésből.

A brit miniszterelnök, valamint Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár Londonban közzétett májusi közös felhívása hangsúlyozta, hogy az Iránnal aláírt megállapodást az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag hagyta jóvá 2231-es számú határozatával, és e határozat az iráni nukleáris programmal kapcsolatos viták rendezésének kötelező nemzetközi jogi erővel bíró keretrendszere.

May, Macron és Merkel felszólította a megállapodás összes érintett országát, hogy tartsák fenn elkötelezettségüket a szerződés maradéktalan végrehajtása mellett, az Egyesült Államokat pedig arra, hogy tartózkodjék az olyan cselekményektől, amelyek akadályoznák a többi aláíró országot a megállapodás teljes körű betartásában.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések