A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kiakadtak a románok a magyar kormány erdélyi tervei miatt

Nyáron három hónap alatt négyszer volt román–magyar külügyminiszteri találkozó a budapesti kormány erdélyi gazdaságfejlesztési programjáról. Vajon megértették Bukarestben, hogy a projekt mindkét ország számára előnyös?
Riadalmat keltett Bukarestben, hogy nemcsak ígérte, de meg is valósította a magyar kormány az erdélyi gazdaságfejlesztő programot, végül mégis sikerült meggyőzni a román politikusokat, hogy a támogatás a forrást nyújtó és a befogadó ország számára is előnyös – írja a Krónika.

Kozma Mónika, az erdélyi programot lebonyolító Pro Economica Alapítvány ügyvezetője elmondta: nyáron három hónap alatt négyszer volt román–magyar külügyminiszteri találkozó a témában.

A maros-mezőségi program volt a teszt, hogy ezt végig lehet vinni – ott 495 támogatási szerződést zártak le, az elszámolás is befejeződött.

„A Mezőségen 22 millió lejt ítéltek oda mezőgazdaságban tevékenykedő magán- és jogi személyeknek, kis- és közepes vállalkozásoknak, ennek pedig 4 millió lej volt az áfatartalma, ami a román államnál maradt” – részletezte Kozma Mónika.

Felidézte: Maros megyében „felhördültek”, hogy diszkriminálják a románokat, noha a kiírás nem tartalmazott olyan kitételt, miszerint csak magyar anyanyelvűek pályázhatnak – igaz, csak magyar nyelven lehet pályázni, de ez egyfajta szűrő.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések