A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Juncker jogokat venne el a tagállamoktól, hogy Európába hozhassa a migránsokat

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke sajnálatát fejezte ki szerdán az osztrák kormány azon döntése miatt, hogy Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából. Hangsúlyozta, fontos lenne, hogy külpolitikai kérdésekben teljes konszenzus híján akár a tagállamok minősített többségével is lehessen dönteni.
“Nagyon sajnálom” – mondta a szerdai bécsi határozatra reagálva a brüsszeli testület vezetője az OE1 osztrák közszolgálati rádiónak, hozzátéve, hogy a következő hetekben még tárgyalni fognak a kérdésről. Leszögezte emellett, hogy az Európai Uniónak egységesen kellene fellépnie a migráció ügyében.

Juncker “képtelenségnek” nevezte, hogy ezekben a lényeges, jövőről szóló kérdésekben az EU nem tud “közös hangon megszólalni”, és hangsúlyozta, fontos lenne, hogy külpolitikai kérdésekben teljes konszenzus híján akár a tagállamok minősített többségével is lehessen dönteni. Kérdésre válaszolva elismerte, hogy nem festene jó képet az EU-ról, ha bizonyos külpolitikai kérdésekben figyelmen kívül hagynák egyes tagállamok véleményét, de sokkal hatékonyabb lenne, mint a jelenlegi helyzet.

Korábban a német kormány is sajnálatát fejezte ki az osztrák döntés miatt, kiemelve, hogy a tervezett megállapodás éppen az illegális migráció visszaszorítására irányul, és nem érinti a világszervezet tagállamainak nemzeti szuverenitását.

Bécs álláspontja szerint azonban a tervezet elmossa a törvényes és az illegális bevándorlás közötti különbséget. Az ENSZ 193 országa 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, melynek célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. A dokumentumot decemberben írják alá Marokkóban. Az Egyesült Államok Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a folyamatban, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések