A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Forma-1: a pilóta, aki közelről látta a halált, visszatér az elitbe

Ami szerdán még csak nagyon erős sajtóhírként nyargalt végig a világsajtón, az csütörtökre hivatalossá vált: Robert Kubica 2019-ben visszatér a Forma-1-be.
Jó esély mutatkozik arra, hogy a közönségkedvenc Robert Kubica nyolc évvel utolsó Forma-1-es versenye után 2019-ben visszatérjen a száguldó cirkusz mezőnyébe - első vagy második számú versenyzőként, hiszen 2017 óta már tesztpilótaként körözött előbb a Renault, majd a Williams autójával - és a nagyon erős sajtóhír végül megerősítést nyert. A Williams-Mercedes a 2018-as szezon utolsó versenyhétvégéje előtt, Abu-Dzabiban bejelentette a lengyel szerződtetését.

Minden bizonnyal különleges helyet foglal el ez a helyszín a lengyel szívében, hiszen 2010-ben itt állt utoljára rajthoz Forma-1-es versenyen, mielőtt a következő év februárjában örökre megváltozott volna az élete.

2011. február 6-án egy kisebb kaliberű, olaszországi raliversenyen tette próbára magát két F1-es szezon közötti kikapcsolódás gyanánt, csakhogy a dolgok a lehető legrosszabbul alakultak számára. Egy kanyart rosszul mért fel, aminek következtében a szalagkorlátnak csapódott, ami konkrétan kettévágta járgányát. Navigátora csodával határos módon sértetlenül szállt ki a kocsiból, Kubicát azonban mentőhelikopter szállította kórházba, de a jobb karját érintő súlyos sérülés következtében olyan sok vért veszített, hogy a kórházban szinte már le is mondtak róla. Nem arról, hogy a kezét rendbe hozzák, hanem az életéről.

A sérült végtagot gyakorlatilag miszlikbe tépett darabjaiból kellett összekirakósozni, s a hírek szerint, ha történetesen nem egy autóversenyző került volna a műtőasztalra ilyen kézsérüléssel, akkor valószínűleg kérdés nélkül amputálják a testrészt. De Kubicának kellett a keze a vezetéshez és az orvosok meg is mentették a kezét.

Kubica lelkében viszont óriási űrt vájt magának ez az életét veszélybe sodró sérülés. A lengyelnek ugyanis az ominózus baleset megtörténtekor már előkészített szerződése volt 2012-től a Ferrarinál, s sebességét és vezetési stílusát ismerve, könnyedén világbajnok is válhatott volna belőle. Persze, az életét megmentették, de egy autóversenyző mindig a legjobb és leggyorsabb akar lenni abban a sorozatban, amelyikben rajthoz áll, a ralis bukás pedig ennek a lehetőségét vette el tőle.

Nagyon hosszú és gyötrelmes rehabilitáció után Kubica ismét autóba ült, s ott tért vissza a száguldáshoz, ahol majdnem véget ért a történet: a ralipályán. Elindult néhány versenyen, majd 2017-ben elhatározta, hogy tesz egy utolsó kísérletet arra, hogy visszatérjen a Forma-1-be. Fizikálisan formába hozta magát és mentálisan is rendbe tette magában a dolgokat. Ennek az erőfeszítésnek az eredménye csúcsosodik ki a következő szezonban.
"Szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített engem életem ezen nehéz időszakában, az elmúlt években. Nagy kihívás volt az utazás, amellyel végül visszakerültem a Formula-1-es rajtrácsra, de az, ami az elején szinte lehetetlennek tűnt, most kezd kézzelfoghatóvá válni. Izgatottan mondhatom el, hogy a Formula-1-es rajtrácson leszek jövőre. Biztos vagyok abban, hogy a kemény munkával és elkötelezettséggel motiválni tudjuk majd a csapatot, hogy nagy dolgokat érjünk el együtt"
- nyilatkozta Kubica bemutatását követően. S bár Alonso személyében egy karakteres figurát veszít el a sorozat, Kubica visszatérésével egy éppen ilyen meghatározó rutinos öreg róka tér vissza.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések