FIFA: mégsem lesz 48 csapat a 2022-es vébén?

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke egy hete még lehetségesnek tartotta, hogy már a 2022-es, katari világbajnokságon 48 csapat szerepeljen, szerdán viszont komoly ellenérveket fogalmazott meg az ötlettel kapcsolatban.
A sportvezető a FIFA zürichi központjában beszélt újságíróknak a 2022-es bővítés nehézségeiről, kiemelve, hogy a már lekötött november 21. és december 18. közötti időszakon nem lehet változtatni, a tornát 28 nap alatt kell megrendezni, márpedig ez bővítés esetén azzal járna, hogy egyes napokra hat mérkőzés jutna. Infantino ezzel összefüggésben annyit jegyzett meg, hogy nem lenne szerencsés egy időben több mérkőzést rendezni.

Az is komoly gondot jelentene, hogy Katar 48 együttessel már nem lenne képes egyedül lebonyolítani a vb-t, arra viszont Infantino szavai szerint "egyértelműen kicsi" az esély, hogy valamelyik szomszédos ország besegíthetne a rendezésbe.

A FIFA tavaly januárban döntötte el, hogy a mostani 32 helyett 48 válogatott vehet majd részt a 2026-os vb-n, ám nemrég felmerült annak a lehetősége, hogy már négy évvel korábban, Katarban bővített mezőny szerepeljen. Infantino múlt szerdán, az ázsiai konföderáció Kuala Lumpur-i kongresszusán beszélt arról, hogy elképzelhetőnek tartja a tervezettnél korábbi bővítést. Hasszan al-Tavadi, a katari szervezőbizottság vezetője pedig erre reagálva úgy nyilatkozott, hogy elemzik a megvalósíthatósági tanulmányokat és a végleges döntést még a selejtezősorozat kezdete előtt meghozzák, valamikor a jövő év első harmadában.

0 Megjegyzések

Hirdetés