A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy másik uniós országban is fellázadt a nép

Belga civilek is csatlakoztak a francia sárgamellényes tüntetéshez Belgiumi civilek útzárak létrehozásával csatlakoztak a Franciaországban négy napja tartó, az üzemanyag adóemelése ellen folytatott úgynevezett sárgamellényes tüntetéshez, amelynek következtében az ország déli részén, Vallóniában több száz benzinkút maradt üzemanyag és fűtőolaj nélkül – közölte a helyi sajtó kedden.
Sajtóhírek szerint a belga üzemanyag-kereskedők szövetsége (Brafco) arról számolt be, hogy a Franciaországhoz közel eső országrészben kialakult forgalomlassító, vagy teljes útzárral járó megmozdulások miatt mintegy 600 benzinkút üzemanyag ellátása akadozik. Ez leginkább a közfeladatot ellátó járművek, főként a mentőautók közlekedését hátráltathatja, valamint a hirtelen beállt hideg miatt, a fűtőolaj iránt megnövekedett kereslet kielégítést akadályozza.

Mint elmondták, a vallóniai Hainaut tartományban kedden válságtanácsot hívtak össze a helyi és a szövetségi rendőrség, a tűzoltók, a polgári védelem, az orvosi ügyeletet ellátó szolgálatok és a katonaság bevonásával. Az érintett autópályán kialakított útzárat a késődélutáni órákra feloldották, de továbbra is erős a rendőrségi jelenlét egy esetleges újabb forgalomkorlátozó megmozdulás megelőzése érdekében – közölték.

A Brüsszeltől mintegy 55 kilométerre található tartományi főváros, Namur környéki útzár kialakításában résztvevők  elmondása szerint a franciaországi tüntetőkkel rokonszenvező belga megmozdulások nem az üzemanyag adóemelése ellen, hanem a kormány gépjárműveket érintő valamennyi adópolitikája, valamint a fűtőolaj és az elektromos áram magas ára miatt szerveződtek. Hozzátették, azokat a kamionokat, amelyek fűtőolajat szállítanak, átengedik az útzáron.

Franciaországban, tiltakozó autósok által néhány hete indított, a gépkocsikban kötelezően tartandó, sárga láthatósági mellényről elnevezett sárga mellényesek mozgalmához tartozók négy napja folytatják forgalomlassító és útlezáró akcióikat az üzemanyag környezetvédelmi adójának január 1-től tervezett emelése ellen. A megmozdulások elsősorban Bretagne-ban, a keleti országrészben és a dél-franciaországi Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban vannak, ahol több autópályán is jelentősek a fennakadások.

Hivatalosan a pártoktól és szakszervezeti támogatásoktól mentes, spontán módon, a közösségi oldalakon szervezett, a franciák háromnegyede által támogatott megmozdulás szombaton kezdődött, aznap csaknem 290 ezren tiltakoztak országszerte, vasárnap 46 ezren, hétfőn 26 ezren vettek részt az útblokádokban.

A kép illusztráció!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések