Hirdessen itt

Beletört a bicskája Orbán Viktorba az amerikai nagykövetnek

A londoni Guardian szélesebb összefüggésbe helyezi a Gruevszki-ügy magyar kormányzati kezelését, és annak kapcsán kitér a CEU ügyére is.
A menedékjog megadása – írja a lap – csak a legutóbbi Orbán Viktor azon provokatív megnyilvánulásainak a sorában, amelyekre az EU-országok és a NATO-szövetségesek mindeddig nem találták a megfelelő választ.

Az Európai Parlament részéről elhangzott fenyegetőzés, a fegyelmező intézkedések kilátásba helyezése eddig éppenséggel alájátszott Orbán retorikájának, miszerint a brüsszeli „migrációpárti” erők támadják őt. A békülékenyebb megközelítés sem vezetett azonban eredményre.

A Guardian emlékeztet rá, David Cornstein, az Egyesült Államok új budapesti nagykövete – a lap szerint Donald Trump elnök személyes barátja – korábban közölte, hogy nem fogja Orbánt nyilvánosan bírálni, de arra kérte a kormányt, hogy tegye lehetővé a Közép-európai Egyetem további működését.

Az egyetemet – olvasható a brit lap cikkében – az a Soros György filantróp pénzember alapította, akit Orbán démonizál, és Magyarország szuverenitásának az aláásásával vádolja.

A Guardian megfogalmazása szerint a magyar kormány Cornstein közvetítési kísérletének ellenére sem írja alá azt a megállapodást, amely lehetővé tenné az egyetemnek a Budapesten maradást, és a CEU közölte, hogy jövőre meg fogja kezdeni tevékenységének lassú áthelyezését Bécsbe.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések