A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A portugál miniszterelnök szerint Európának sürgősen be kell fogadnia 3 millió bevándorlót

António Costa portugál kormányfő az EFE spanyol hírügynökségnek adott keddi interjújában felszólította Európát, hogy értékrendjéhez méltóan kezelje a menekülteket. 
A szocialista vezető így fogalmazott:
Nem fogadható el azt mondani, hogy a világ legerősebb és legdinamikusabban fejlődő gazdasági zónájában található 28 ország nem tud legalább annyi menekültet befogadni, mint Jordánia – hangsúlyozta.
Ez teljességgel elfogadhatatlan, és Európának tudnia kell, hogyan tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek – tette hozzá.

A szocialista vezető helytelenítette az Európai Unió “meglehetősen aszimmetrikus válaszát” a migrációra, ami az elmúlt években mélyen megosztotta a közösséget.

Nélkülözhetetlen az egység helyreállítása, hogy Európa méltó legyen értékeihez – húzta alá.

Európa több mint vámunió, egységes piac vagy közös fizetőeszköz, Európa egy értékközösség, és ez az értékközösség az, ami globális szinten megkülönböztet minket másoktól– mutatott rá.

Ha Európa elveszíti értékeit, elveszíti önmagát – figyelmeztetett.

Ezért válaszolnunk kell erre a helyzetre – folytatta.

Costa szerint ehhez elengedhetetlen a populista diskurzust tápláló hazugságokkal szembeni küzdelem. A portugál kormányfő azt is értésre adta, hogy fenyegetésként értékeli Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. Costa szerint fontos, hogy a britek tárgyalásos úton, a kilépési egyezmény birtokában távozzanak a közösségből, hogy később senkit se érjen meglepetés.

A miniszterelnök egyúttal aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a már létező észak-déli szakadás mellett egy kelet-nyugati törésvonal is megjelenik Európán belül. Costa nyomatékosította: ezt mindenáron el kell kerülni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések