A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken az előző két napi lejtmenet után. 
Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 7 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 60 ponttal, a párizsi CAC-40 index 31 ponttal, a milánói FTSE MIB index pedig 130 ponttal emelkedhet a nyitásban.

A globális piacokon erős eladási hullám söpört át szerdán és csütörtökön. A kockázatvállalási hajlandóságot rendkívül visszavetette az amerikai monetáris politika szigorításának és a kamatok emelkedésének kilátásai, azzal súlyosbítva, hogy a Nemzetközi Valutaalap kedden közzétett világgazdasági prognózisában két év óta először rontotta idei és jövő évi növekedési előrejelzését a tavasz óta erőteljesebben jelentkező kockázatok miatt.

Európában továbbra is a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnésével (Brexit) és az Olaszországgal kapcsolatos hírek állnak a figyelem központjában. Míg az olasz kormányra továbbra is a költségvetési célszámok, főleg a kiadások és a hiány túl nagy mértéke miatt nehezedik nyomás, Nagy-Britannia számára erős kihívást jelent az unióval való megállapodás tető alá hozása. 

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin már emelkedtek az indexek pénteken. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,91 százalékkal 482,79 pontra nőtt. 

A záráshoz közeledve Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,31 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 0,20 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 1,54 százalékos pluszban állt. Sanghajban 0,32 százalékos, Hongkongban 1,46 százalékos, Szingapúrban 0,93 százalékos, Mumbaiban pedig 2,04 százalékos nyereséget mutatott az irányadó tőzsdeindex. 

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára az előző két napon elszenvedett jelentős csökkenés után pénteken emelkedett az ázsiai kereskedésben. A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,20 százalékos pluszban, 81,22 dolláron, a novemberi szállítású WTI pedig 1,07 százalékos pluszban, 71,73 dolláron forgott.

Csütörtökön jelentősen csökkentek a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,94 százalékkal, 7006,93 pontra, a frankfurti DAX-index 1,48 százalékkal, 11 539,35 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,92 százalékkal, 5106,37 pontra esett. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 1,98 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 2,04 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 1,74 százalékkal csökkent.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések