A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Roham a horvát határnál

A nyugat-balkáni migránsútvonal lezárása óta a bevándorlók többségükben Bosznia-Hercegovinán keresztül érkeznek Horvátországba, majd onnét Szlovénián keresztül Nyugat-Európába próbálnak eljutni. A határsértések mindennaposak – a minap történt határ menti zavargásoknak iráni származású menekült volt a felbujtója.
Egy iráni származású, Horvátországban menekültstátusszal rendelkező férfi volt a felbujtója a boszniai–horvát határon történt zavargásoknak, amelyekben két napja több mint száz migráns csapott össze a boszniai rendőrséggel, és amelyekben többen megsérültek, köztük nők is – idézi az MTI tudósítója Zoran Galicsot, a boszniai határőrség igazgatóját.

A férfi 2014-ben kapott menekültstátuszt Horvátországban, ez év júniusától azonban felülvizsgálati eljárás folyik ellene, mert nem viselkedett a nemzetközi védelem szabályainak megfelelően. A férfit a boszniai hatóságok letartóztatták, és azzal gyanúsítják, hogy arra biztatta a migránsokat, törjenek át erőszakkal a határon.

– Ez a személy Velika Kladusán, aki Bihácson is járt, hogy rábeszélje a migránsokat a zavargásokra – mondta Galics, majd hozzátette: a férfit egy hónapra vizsgálati fogságba helyezték. Zoran Nicen, a horvát határőrség elöljárója hozzátette: ismerik a férfit, akinek Horvátországban vastag dossziéja van, és már többször előállították embercsempészet miatt. A rendőri vezető szerint nem véletlen, ami történt, összehangolt akcióról van szó, amelyet szerb és boszniai migránsközpontokból indítottak.

A migránsok között hamis híreket terjesztettek arról, hogy Horvátország beengedi az illegális bevándorlókat, onnét pedig továbbmehetnek Nyugat-Európába. A Klix.ba című boszniai lap szerint jelenleg is közel 150 migráns tartózkodik a maljevaci határátkelőnél, ahol korábban az incidens történt, őket még a nap folyamán a hatóságok buszokkal el akarják szállítani a bihácsi befogadóközpontba. Ezt az értesülést mindazonáltal hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

Az illegális bevándorlók napok óta a szabad ég alatt demonstrálnak, így próbálva nyomást gyakorolni a hatóságokra, hogy engedjék tovább őket. Közöttük gyerekek is vannak, akik „Nyissátok meg a határokat”, „Szükségünk van egy országra”, „Európai Unió, hol vagy?”, valamint „Vessetek véget a háborúnak!” szövegű transzparenseket tartanak a magasba.

A rendőrség hivatalos adatai szerint az év eleje óta közel 20 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába, jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban. Többségükben az ország nyugati részében, a horvát határhoz közeli Bihács környékén zsúfolódtak össze, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort. A boszniai hatóságok szerint a legnagyobb probléma az, hogy a szerb és a montenegrói rendőrök átengedik a migránsokat a határon.

Az úgynevezett nyugat-balkáni migránsútvonalat több mint két és fél évvel ezelőtt zárták le, azóta jelentősen csökkent az érintett országokon áthaladó migránsok száma. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia jelenleg csak azokat engedi be, akik megfelelő dokumentumokkal rendelkeznek, így akarnak menedéket kérni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések