A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Olasz vihar söpri el a brüsszeli liberálisokat

Ha így megy tovább, a jövő májusi EP választáson Matteo Salvini pártja delegálhatja a legtöbb képviselőt az újjá alakuló Európa Parlamentbe.
A két olasz kormánypárt szoros versenyére lehet számítani a jövő évi európai parlamenti választásokon Olaszországban, miközben a Liga támogatottsága történelmi magasságokban jár, és megközelítette a 34 százalékot, derült ki a hétvégén a Corriere della Sera című olasz lapban közzétett felmérésből.

Eszerint a Matteo Salvini belügyminiszter vezette párt jelenleg 33,8 százalékos népszerűségnek örvend, amely jóval magasabb a március eleji parlamenti választásokon elért 17,4 százaléknál.

Elemzők szerint a Liga sikere egyértelműen Salvini keményvonalas bevándorláspolitikájának tudható be: a római szigor következtében gyakorlatilag eltűntek a migránsokat Olaszországba utaztató civil szervezetek a Földközi-tengerről. Salvini népszerűségének ugyancsak jót tesz, hogy nagyon aktív a közösségi médiában, és állandó kapcsolatot tart fenn az egyre szélesedő szavazótáborával.

A friss kutatás szerint a másik kormánypártnak, az Öt Csillag Mozgalomnak (M5S) viszont lehet oka panaszra: a párt a legerősebb olasz tömörülésként márciusban még 32,7 százalékot mutatott fel, mára azonban 28,5 százalékra gyengült a támogatottsága. Az M5S csalódott szavazói azután váltottak a jobboldali pártokra – így a Ligára –, hogy Luigi Di Maio pártvezető csak keveset tudott megvalósítani a kampányígéreteiből, emlékeztetett a távirati iroda. A felmérések szerint a legnépszerűbb olasz politikusnak Sergio Mattarella államfő számít 65 százalékkal.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések