A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Októberben tovább romlott az üzleti hangulat Németországban az ifo szerint

Októberben már a második egymást követő hónapban, a várakozásokat meghaladó mértékben csökkent a német ifo gazdaságkutató intézet németországi üzletihangulat-indexe.
Októberben a vártnál nagyobb mértékben, 102,8 pontra csökkent az ifo (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) németországi üzletihangulat-indexe a szeptemberi 103,7 pontról. Elemzők 103,1 pontot vártak októberre.

A mutató szeptemberben is csökkent az augusztusi 103,9 ponthoz képest, ami még növekedést jelentett a júliusi 101,7 pontról. Januárban még 105,0 ponton állt az index értéke, egy évvel ezelőtt, 2017 októberében pedig 105,1 ponton.

A felmérésbe bevont gazdasági szereplők aktuális üzleti kondíciókról alkotott megítélését számszerűsítő mutató 105,9 pontra csökkent októberben a szeptemberi 106,4 pontról. A piac 106,0 pontot várt októberre. Augusztusban a mutató a szeptemberinél 0,1 ponttal magasabban, 106,5 ponton állt. Az évet 108,8 ponton kezdte az aktuális üzleti kondíciókat tükröző mutató, egy évvel ezelőtt, tavaly októberben pedig 107,5 ponton állt.

A gazdasági szereplők jövőbeni várakozásait számszerűsítő mutató a várt 100,3 pont helyett 99,8 pontra csökkent októberben a szeptemberi 101,0 pontról. Augusztusban 101,3 ponton állt az index, januárban 101,4 pont, tavaly októberben pedig 102,7 pont volt az értéke.

Az összesített üzleti hangulatindex szektoronkénti bontás szerinti elemei közül nagymértéken zuhant a feldolgozóipari hangulati mutató, elsősorban az aktuális kondíciók romló megítélése miatt. A beérkező megrendelések csökkenése miatt a kilátásokat is kedvezőtlenebbül ítélték meg a szektorban.

A szolgáltatóiparban kevésbé romlott az aktuális kondíciók megítélése, mint a feldolgozóiparban, az üzleti kilátások megítélése viszont még kissé javult is.

A kereskedelemben egyaránt romlott az aktuális kondíciók és a jövőbeni kilátások megítélése is, a kiskereskedelemben valamivel nagyobb mértékben mint a nagykereskedelemben.

Az építőiparban azonban az üzleti hangulatindex 32,7 ponton új rekordot ért el októberben a szeptemberi 31,8 pont után. A szektorban mind az aktuális kondíciók, mind a jövőbeni kilátások megítélése javult.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések